Karjan kasvattaminen lihantuotantoa varten on YK:n mukaan yksi suurimmista globaalin ilmastokriisin aiheuttajista. Vihreisen nuorten mukaan suomalaiset syövät myös terveyssuosituksiin nähden aivan liikaa lihaa. Parantamalla monipuolisen kasvisruuan saatavuutta tehdään kasvisruuasta entistä edullisempaa ja houkuttelevampaa.
– Kasvisruoan suosiminen on nousussa kuluttajien keskuudessa ja kauppojen hyllyt tyhjenevät kasvipohjaisista uutuuksista, sanoo ViNO:n puheenjohtaja Jaakko Mustakallio.
Ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastokuormitusta ja tuotantoeläinten kärsimystä on vähennettävä kohdentamalla tukia kestäviin ja eettisiin tuotantotapoihin. Lihan tehotuotannon tukemisesta on luovuttava vaiheittain ja siirryttävä luomutuotannon suuntaan.
– Kaikille karjatalouden tuotteille tulisi harkita sokeriveron kaltaista haittaveroa. Periaatetta on vietävä eteenpäin myös EU-tason tukipolitiikkaan.
– Tavoitteena on terveellisemmän kasvisruoan kulutuksen lisääntyminen ja eläintuotteiden käytön väheneminen. Eläinsuojelulain uudistuksessa on lisäksi tehtävä tuotantoeläinten hyvinvointiin merkittäviä parannuksia. Myös eläintuotannon valvontaa kasvatuksesta eläinten kuljetukseen Suomessa ja EU:ssa on tiukennettava, sanoo ViNO:n puheenjohtaja Saara Ilvessalo.