– Suomi on jäänyt menestyksensä ja edellisille vuosikymmenille viritetyn hyvinvointiyhteiskunnan vangiksi, ja pelkkä toimintatapojen viilailu ei riitä. Nyt tarvitaan yhteisestä visiosta lähtevää muutosta, jota ryhdytään nyt rohkeasti ja määrätietoisesti toteuttamaan, hallitusneuvotteluiden vetäjä, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Strategisten päälinjausten on tarkoitus olla valmiita keskiviikkona. Maanantaina strategiaryhmä on keskustellut yhteisestä visiosta. Samanaikaisesti ovat kokoontuneet Euroopan unioniin sekä maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä käsittelevät hallitusneuvotteluryhmät.
Sipilän mukaan maahanmuuttoryhmässä on edetty jo kolmanteen luonnosvaiheeseen ja EU-ryhmässäkin on jo ensimmäinen luonnos saatu valmiiksi. EU-ryhmä jatkaa iltakuudelta työskentelyään ja samaan aikaan aloittaa työnsä myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä ryhmä. Sipilän mukaan nämä kolme ryhmää aloittivat työnsä jo nyt, koska niiden asioiden käsittely ei ole yhtä riippuvaista talousohjelmasta kuin muita asiakokonaisuuksia käsittelevien ryhmien työskentely.
– Tässä on ideana se, että tehdään talouden raamit yhdessä, ettei ole jatkuvaa iterointia edes takas, koska se toiveiden tynnyri tulee sitten, kun päästään seuraaviin ryhmiin. Silloin on talouden raami olla hyvä tiedossa, Sipilä sanoi.
Ei vastakkainasettelua
Kaikki kolme hallituspuolueiden puheenjohtajaa kehuivat neuvotteluiden yhteishenkeä.
– Nyt me olemme yksi hallituspuolue, joka sorvaa yhteisen linjansa ulos, jonka takana sitten koko porukka seisoo, Sipilä kuvasi.
– Tämä on hyvin johdettu prosessi. Se minua miellyttää: annetaan tehtävät ja sitten annetaan luotto, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuvasi neuvotteluprosessia.
Hänen mukaansa ryhmät ovat saaneet työskennellä rauhassa keskenään, kun niihin on valittu henkilöt, jotka tuntevat puolueensa linjaukset. Puheenjohtajakolmikon ei ole tarvinnut ohjeistaa ryhmien toimintaa. Sipilä totesi, että jos ristiriitoja ilmenee, puheenjohtajakolmikko on kuitenkin valmis käsittelemään niitä kolmistaan.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi, että verrattuna kaksiin edellisiin hallitusneuvotteluihin, näissä neuvotteluissa ei ole näkynyt vastakkainasettelun lähtökohtia.
– Olihan silloin ideologiset käsitykset aika paljon kauempana toisistaan kuin mikä tässä mahdollisessa hallituskokoonpanossa on, Stubb totesi viitaten vuoden 2011 hallitusneuvotteluihin, jolloin hallitusohjelmasta neuvottelivat kokoomus, SDP, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit.