– Meidän pitäisi työskennellä yhteisen sotilasvoimien puolesta, Jean Claude Juncker sanoi Euroopan parlamentille keskiviikkona pitämässään Unionin tila -puheessa.
Hänen mukaansa Euroopan puolustusvoimien pitäisi toimia yhteistyössä Naton kanssa niin, että eurooppalainen puolustus ei vähentäisi transatlanttista Yhdysvaltojen kanssa tehtävää puolustusyhteistyötä.
Juncker ehdotti puheessaan Euroopan puolustusrahaston perustamista, jonka tarkoituksena olisi sijoittaa Euroopan yhteisen puolustusteollisuuden tutkimukseen ja tuotekehitykseen.
Komission puheenjohtajan mielestä Euroopan unionin pehmeä voimankäyttö ei ole riittävää ”maailmassa, joka on yhä vaarallisempi”. Siksi hän ehdotti eurooppalaisten puolustusvoimien ohella Euroopan yhteisen ulkopolitiikan tiivistämistä luomalla Euroopan ulkoministerin position, jonka tehtävänä olisi tuoda yhteen kansalliset diplomaattiset voimat.
Investointeja Afrikkaan
Juncker totesi puheessaan, että Euroopan unioni ei ole nykyisin huippukunnossa, vaan unionissa on meneillään sen olemassaoloa koskeva kriisi. Hän korosti läpi puheensa yhteistyön lisäämisen merkitystä ongelmien voittamiseksi, mutta ei niin, että kansallisvaltioiden merkitystä pyrittäisiin vähentämään.
– Euroopan unionin olemassaolo ei ole vaarassa, Juncker kuitenkin vakuutti, vaikka Ison-Britannian EU-ero eli Brexit on komission puheenjohtajankin mukaan lisännyt kumppaneiden epäilyksiä EU:n tulevaisuudesta.
Hän totesi, että EU:ssa oltaisiin iloisia, jos Iso-Britannia pian jättäisi eroanomuksensa EU:lle, jotta suhdetta saarivaltioon voisi jatkaa ystävälliseltä, uudelta pohjalta. Hän toisti puheessaan linjansa, että Iso-Britannia ei EU-eron jälkeen voi kuitenkaan jäädä Euroopan sisämarkkinoille.
Junckerin mukaan seuraavat 12 kuukautta ovat ratkaisevia, jos unioni halutaan yhdistää uudelleen.
Komission puheenjohtaja käsitteli Unionin tila -puheessaan Euroopan taloudellisia ongelmia ja korosti, että työttömyyteen ja erityisesti nuorisotyöttömyyteen täytyy löytää ratkaisuja.
Hän ehdotti Euroopan investointisuunnitelman tuplaamista 630 miljardiin euroon vuoteen 2022 mennessä. Investointeja on hänen mukaansa tarkoitus laajentaa myös Afrikkaan 44 miljardilla eurolla.
Juncker ehdotti tietoliikennemarkkinoiden uudistusta, ja kaikkialle Eurooppaan ulottuvan 5G-verkon rakentamista vuoteen 2025 mennessä, jonka olisi tarkoitus luoda kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa.
Juncker ehdotti puheessaan myös 100 000 nuoren solidaarisuusjoukkojen perustamista, joka koostuisi nuorista vapaaehtoisista, jotka voivat toimia esimerkiksi maahanmuuton kaltaisten kriisien yhteydessä.