Pääministeri Jyrki Katainen palasi Kreikasta yöllä tapaamasta kollegaansa Antonis Samarasia. Kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Helsingissä Katainen kertoi lauantaina kokemuksista ja paikallisten nuorten yrittäjien tapaamisista.
– Tuli vaan mieleen kun katsoi sitä maata, että ne jotka silloin huusivat sen perään että ”antaa Kreikan kaatua, antaa euron kaatua” – olipa hyvä ettei uskottu sitä, Jyrki Katainen sanoi.
– Siitä ei olisi ollut mitään muuta kuin haittaa meille suomalaisille ja koko Euroopan vakaudelle. Jonkunhan Kreikkaa olisi pitänyt senkin jälkeen auttaa, ja meidän kykymme olisi ollut heikompi, kun Suomessa olisi ollut kymmeniä tuhansia työttömiä enemmän kuin tänä päivänä, hän totesi.
”Alettu tekemään”
– Niin paljon kuin meitä kaikkia ärsyttää se, että olemme joutuneet tukemaan erilaisia maita joko suorilla lainoilla tai antamalla takauksia, niin uskon että meitä jokaista myös koskettaa se tilanne, missä he ovat tällä hetkellä. Noin puolet nuorista (Kreikassa) on työttömänä, noin 30 prosenttia koko väestöstä on työttömänä, Jyrki Katainen sanoi.
– Monet aina sanovat, perehtymättä asioihin, että Kreikassa ei ole koskaan tehty mitään. Takavuosina tehtiin liian vähän, mutta kyllä siellä nyt on alettu tekemään, hän jatkoi.
Pääministerin mukaan budjettileikkaukset ja verojen korotukset Kreikassa ovat yhteensä noin 14 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan talous on suunnilleen samankokoinen kuin Suomen talous.
– Voi suoraan verrata, että jos Suomessa olisi tehty 28 miljardin euron sopeutustoimet, niin miltähän maailma silloin meistä suomalaisista näyttäisi, Katainen vertaili.
Hän totesi Kreikassa tehdyn budjettisopeutusta ja rakenneuudistuksia kuten eläkeiän nostaminen 67 vuoteen ”yhdessä yössä”.
– Se on myös kantanut osittain hedelmää. Se rankka kuuri, mikä heidän on ollut valitettavan pakko tehdä, on johtanut siihen, että Kreikassa on perusylijäämä tulossa todennäköisesti. Eli tuloja on budjetissa enemmän kuin menoja. Kreikassa on tässä suhteessa tilanne paremmin kuin Suomessa, Katainen huomautti.
Pitkä matka
– Suurin ongelma Kreikassa totta kai on se, että valtion velka on niin megalomaanisen suuri, että kun ne velan korot pistetään vielä siihen muiden menojen päälle, niin se tekee sen ongelman. Joka tapauksessa: tavanomaiset menot ovat pienemmät kuin tavanomaiset tulot. Vaihtotaseen ylijäämä on toteutunut ensimmäistä kertaa vuoden 1947 jälkeen, Jyrki Katainen eritteli.
Kreikkaan ennustetaan tälle vuodelle puolen prosentin talouskasvua.
– Eli myös positiivisia asioita on tapahtunut. Mutta rehellisesti pitää myös todeta se, että heillä on vielä erittäin pitkä matka siihen, että kaikki voivat todeta Kreikan talouden olevan turvallisilla vesillä, hän sanoi.
Kataisen mukaan Kreikan suurin haaste ovat rakenteelliset uudistukset – ”kuulostaako tutulta”, hän kysyi.
Hän kertoi hämmästelleensä kollegansa kanssa, että kaikissa maissa kovienkin budjettileikkausten tekeminen – jopa palkanalennusten – on helpompaa kuin rakenteellinen uudistaminen.
Katainen kertoi, miten Kreikassa on saanut myydä lastenmaitoa vain apteekeissa. Nyt se on liberalisoitu – ”eli maito meni maitokauppoihin” – ja hinta tippui yli 20 prosenttia. Toisena esimerkkinä hän totesi, että kuorma-auton ostamista varten on tarvinnut valtion luvan, josta käytännöstä on nyt luovuttu.
– Siinä maassa on todella paljon tekevää erityisesti hyödykemarkkinoiden avaamisessa kilpailulle ja ammattisuojien purussa niin, että saadaan ihan normaalia kilpailua. Mutta edistystä on tapahtunut.
Puheensa lopuksi Jyrki Katainen sanoi, että ”kokoomus on populismin vastakohta”.