”Valinnanvapauspilottien määrärahoista on pidettävä kiinni”

Kokoomuksen kansanedustajat, valtiovarainvaliokunnan jäsenet Outi Mäkelä ja Sari Sarkomaa vaativat, että valinnanvapauspilottien sovituista määrärahoista pidetään kiinni.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Outi Mäkelä ja Sari Sarkomaa pitävät sote-uudistuksen onnistumisen kannalta olennaisena, että valinnanvapauspilotit saadaan liikkeelle sovittujen voimavarojen mukaisesti. Valinnanvapauspilotteihin on esitetty valtiovarainministeriön budjettiesityksessä 100 miljoonaa ensi vuodelle.

Mäkelä ja Sarkomaa täystyrmäävät keskustan piiristä kuuluneet puheenvuorot sälyttää pilottirahoja maakuntahallinnon pysyttämiseen. Asiantuntijat ja eduskunnan eri valiokunnat ovat pitäneet tärkeänä edetä kokeilujen kautta valinnanvapauden laajentamisessa.

– Keskustasta kaikuneet puheenvuorot, joiden mukaan palvelujen kehittämiseen tarkoitettuja pilottirahoja tulisi valuttaa hallinnon hellimiseen, ihmetyttävät. Sote kaatui viime hallituskaudella osaltaan siihen, että hallitus ei osannut päättää tehdäänkö sote- vai hallintouudistus. Opiksi on osattava ottaa ja valinnan pitäisi nyt viimeistään olla kaikille selvä. Uudistuksessa on edettävä sote ja ihmisten palvelut edellä, Sarkomaa toteaa.

Mäkelä muistuttaa, että valinnanvapauspilottien kriteerien tulee mahdollistaa myös suurten maakuntien osallistuminen. Valtiovarainvaliokunta kiinnitti mietinnössään huomiota kriteereihin toteamalla, että eri alueilla on oltava tasapuoliset mahdollisuudet rahoituksen hakemisessa. Alun perin kriteerit oli räätälöity sopimaan vaan pienemmille maakunnille, jolloin suuremmat maakunnat, Uusimaa mukaan lukien, olisivat jääneet rahoituksen ulkopuolelle.

– Maakuntien liian suuri määrä ei saa johtaa uudistuksessa palveluiden toteutumisen kannalta epäedullisiin ratkaisuihin. Hallituksen on kuunneltava vakavasti valiokunnissa kuultuja asiantuntijoita, jotka ovat toistuvasti pitäneet 18 maakuntaa liian suurena määränä palveluiden yhdenvertaisen toteutumisen kannalta, kokoomusedustajat varoittavat.

Mäkelä ja Sarkomaa muistuttavat, että sote-järjestämislaki on kohdannut kritiikkiä erityisesti THL:n asiantuntijoiden suunnalta.

– Asiantuntijat ovat pitäneet etenkin alle 200 000 asukkaan maakuntien kantokykyä riittämättömänä. Nyt vain 8 maakuntaa pääsisi ylitse kriittisen kynnyksen, kokoomusedustajat huomauttavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)