Tuore puheenjohtaja totesi, että hän ottaa järjestötehtävänsä ja samalla valtiovarainministerin postin vastaan nöyrällä mielellä.
– Tämä tehtävä ei ole helppo. Meillä (Suomella) ja kokoomuksella on suuria haasteita, Petteri Orpo sanoi.
Hän huomautti, että esimerkiksi ns. jakovara on tältä vuodelta käytetty ja jos tulee yllättäviä menoja, edessä on lisäleikkauksia. Mutta jos niin käy, ainakin yksi sektori on rajattu ulkopuolelle.
– Jos lisäleikkauksiin joudutaan, kokoomuksen mielestä sivistys ja koulutus ovat niiden ulkopuolella.
Orpo kertoi jo keskustelleensa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa ja aikoo tavata hänet maanantaina. Tapaaminen ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin kanssa on myös edessä.
Muita mahdollisia ministerivaihdoksia Orpo ei suostunut kommentoimaan. Väistyvän puheenjohtaja Alexander Stubbin roolista hän ei ole vielä asianosaisen kanssa keskustellut. Sekä Stubbin että puheenjohtajuudesta kilpailleen Elina Lepomäen osaamiselle on kuitenkin Orpon mukaan tilaa.
Hän totesi käyvänsä keskusteluja eri henkilöiden kanssa ja päätöksiäon luvassa lähitulevaisuudessa.
Hallituksen tehtävä nopeammin päätöksiä
Orpon mukaan hallituksen päätöksenteko ei ole ollut tarpeeksi nopeaa. Hän myös tarkensi, ettei ole puhunut hallitusohjelman avaamisesta ja muuttamisesta vaan sen toimeenpanosta.
Orpo muistutti, että kyseessä on strateginen hallitusohjelma, ei yksityiskohtainen ohjelma, jonka sisällä on mahdollisuus tehdä paljon.
– Hallitusohjelma ei ole este järkevälle politiikalle, hän tiivisti.
Orpo haluaisi myös pitää kiinni miljardin euron veronkevennyksistä, sillä edellytyksellä, ettei talouden tasapainottaminen vaarannu. Niin ikään tuore kokoomusjohtaja haluaa edistää edelleen paikallista sopimista, mutta rauhallisin askelin tai ”pieteetillä”, kuten hän asian ilmaisi.
Orpo asetti paljon toivoa hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamisessa. Hän huomautti, että Suomessa on 150 000 yksinyrittäjää, joilla olisi työllistämispotentiaalia.