– Tulosovun ehtona tuntuu kuitenkin olevan ansiotason nousu. Edullisimmin tämä voidaan toteuttaa venyttämällä työpäiviä. Tehtyjen työtuntien määrä nousee, Säästöpankkiryhmä ehdottaa markkinakasauksessaan.
Pankin mukaan samalla nousisi myös ansiotaso ja siinä sivussa yhteiskunnan tehokkuus. Talkoot hyvinvointiyhteiskunnan puolesta – puoli tuntia lisää päivään – olisi myös helpompi myydä kansalaisille kuin lomien leikkaus tai palkka-ale, katsauksessa todetaan.
Pankkiryhmä listaa viisi lääkettä Suomen talouden nostamiseen. Positiiviseen vaihtoehtoon kuuluvat muun muassa maltillinen palkkaratakisu, eläkeiän nosto, karenssipäivä sairasteluun ja järkevä yritysveron taso.
Lisäksi tarvitaan sote-sopu, joka avaa tien julkisten menojen pienentämiseksi, Jos vielä euroalueen talouksien kasvu kiihtyisi ja teollisuuden piilevät investointihalut muuttuisivat teoiksi, Suomen talous voisi kääntyä jopa kahden prosentin kasvuun.
Päättämättömyys johtaa negatiiviseen vaihtoehtoon, jossa toteutuu isojen lakkojen syksy, eläkeratkaisujen lykkäys ja verojen korotukset, jotka velkaannuttavat lisää Suomea. Sote-remontin kaatuminen olisi merkki uudistumiskyvyn puuttumisesta.
Pankkiryhmä huomauttaa, että euroalueen pitkät korot nousevat jo USA:n perässä, Sen seurauksena Suomen talouden toimintaedellytykset kärsivät, luottokelpoisuusluokitus laskee ja näkymät heikkenevät entisestään.
– Työttömyys jatkaa nousuaan ja pieniä palvelualan yrityksiä katoaa arvonlisäverotaakan alle. Suurten vientiyritysten tulokset paranevat maailmantalouden elpyessä, mutta työtä ei synny ja kotimarkkinat sakkaavat. Bruttokansantuotteen kasvu on ensi vuonna negatiivinen tai enintään 0 prosenttia, pankkiryhmä varoittaa.