”Schengenin alue huojuu jo”

Europarlamentaarikkojen mukaan siirtolaistulva vaarantaa EU:n avoimet sisärajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Schengen on Euroopan unionin sydämenlyönti. Vapaa liikkuvuus on hyvin tärkeää. Jos ulkorajojen valvontaan ei saada tolkkua, alkavat maat tehdä omia ratkaisujaan, ja huojuva talo kaatuu, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) toteaa Eurooppatiedotuksen meppikahveilla Helsingissä.

Jaakonsaari myönsi hetken päästä, että näitä omia ratkaisuja on jo nähty, ja järjestelmä ”huojuu jo”.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tilaisuudessa puhuivat Jaakonsaaren lisäksi europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok.), Heidi Hautala (vihr.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Mepit olivat yhtä mieltä siitä, että Euroopan kohtaama siirtolaistulva on haastanut avoimet sisärajat luoneen Schengenin sopimukseen perustuvan järjestelmän.

Sirpa Pietikäinen näkee haasteessa myös mahdollisuuden. Hänen mukaansa siirtolaistilanne voi tehdä EU:n rajavalvonta- ja turvallisuusjärjestelmille sekä yhteistyölle sen mitä finanssikriisi teki talouspuolella.

Pietikäinen muistuttaa, että EU:ssa on viime aikoina tehty runsaasti pakolaispolitiikkaan liittyviä yhteistyöpäätöksiä.

Niihin liittyy muun muassa informaatioteknologian hyödyntämisen lisäämistä rajavalvonnasta sekä eri valtioiden tiedustelupalvelujen yhteistyön lisäämistä. Tämä helpottaa muun muassa maahantulijoiden taustojen tarkistamista.

– Schengenin rajakoodiston tarkistaminen voi tarkoittaa hetkellisesti esimerkiksi tiukennettuja rajatarkastuksia paitsi ulkoisilla myös sisäisillä rajoilla, Pietikäinen toteaa.

– Se, että hälytystasoa nostetaan jossakin vaiheessa yhteisesti, ei tarkoita järjestelmän romuttumista, vaan pikemminkin sen tehostumista. Näen Schengenin kaatumisen täytenä mahdottomuutena, hän jatkaa.

Hän uskoo nykyisen kriisin pikemminkin vahvistavan yhteistyötä.

– Ajatelkaapa, jos joka ikisen valtion pitäisi yksin valvoa rajaansa. Millainen sekasotku ja kaaos on ollut jo tällä hetkellä pakolais- ja maahanmuuttovirran kanssa, kun yksi päästää läpi, toinen pystyttää piikkilanka-aitaa ja kolmas tarkastaa tulijat yhdellä ja neljäs toisella tavalla.

– Näin se juuri ei toimi. Menemällä tähän suuntaan, kaaos ja turvallisuusriskit pahenevat sekä myös turvapaikanhakijoiden turvallisuus laskee, Pietikäinen sanoo.

Miapetra Kumpula-Natri väläyttää myös mahdollisuutta jäsenvaltioiden blokkiutumisesta.

– Mielenkiintoinen kysymys on ”mini-Schengen”. Eli muodostavatko nyt jotkut Keski-Euroopan maat oman alueensa. Siihen en ole nähnyt Suomesta kommentteja, hän sanoo.

Hänen mielestään tällainen kehitys tuntuisi samalta kuin rajojen pystyttäminen Suomen sisälle.

Heidi Hautala yhtyi Sirpa Pietikäisen arvioon.

– Parhaimmillaan tämä voi johtaa samaan kuin finanssikriisi. On pakko alkaa tehdä yhdessä niitä pitkään viivästyneitä päätöksiä. Se voi pelastaa Schengen-alueen.

– EU on tehty hyvää säätä varten. Nyt ei ole hyvä sää, nyt on myrskyä, ja asioita on korjattava, Hautala sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS