Sote-kustannukset kuriin palvelupaketeilla

Sitran sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallissa palveluiden kokonaiskustannuksia hallittaisiin palvelupaketeilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sitran tiistaina julkistamassa sote-rahoitusmallissa palvelujen järjestämisen ja tuottamisen apuvälineiksi otetaan palvelupaketit, joiden avulla palvelut kootaan asiakaslähtöisiksi, hallittaviksi ja läpinäkyviksi kokonaisuuksiksi.

Palvelupaketeilla järjestämisvastuussa oleva sote-alue sopii palveluiden tuottajien kanssa konkreettisesti siitä, kuka tuottaa minkälaisia palveluita ja kuinka paljon ne maksavat. Samalla sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan palvelupaketeissa integroida toisiinsa sote-järjestämislakiesityksen tavoitteiden mukaisesti. Ratkaisuissa huomioidaan ihmisen koko elämänkaari.

– Tähän mennessä ei ole pohdittu sitä, miten toimintaa ohjataan, eli miten järjestäjä ja tuottaja hoitavat rahaliikenteensä niin, että tuottaja ei vain lähetä laskua järjestäjälle. Tällä hetkellä esimerkiksi erikoissairaanhoito lähettää kunnille laskun, joka on pakko maksaa. Sitran mallissa toimitaan toisin päin: järjestäjä ostaa sovitulla hinnalla palvelun tuottajalta. Tällöin kustannuksia pystytään hallitsemaan aivan eri tavalla kuin nykyisin, Sitran johtava asiantuntija Eveliina Huurre sanoo.

Pakettien avulla palvelut voidaan tuotteistaa. Tämä tekee järjestelmän kustannuksista nykyistä läpinäkyvämpiä ja tavallisten kuntalaistenkin on helpompi vertailla palvelujen laatua keskenään. Palvelupaketit ovat myös sote-alueen ja tuottamisvastuussa olevan kunnan tai kuntayhtymän välisen tulosohjauksen työkalu.

Kela toimisi operaattorina

Sitran malliin kuuluvissa palvelupaketeissa palvelujen tuottajina voi olla rinta rinnan niin julkisia, yksityisiä kuin kolmannen sektorin toimijoita. Toisaalta vaikka kunnat ja kuntayhtymät vastaisivat pääosin palvelujen tuotannosta, nekin voisivat hyödyntää palvelupaketin tavoitteiden kannalta järkevällä tavalla myös yksityisiä alihankkijoita ja kolmannen sektorin toimijoita.

Sitran sote-rahoitusmallissa jokaisella sote-alueella on oma tili, jonne eri rahoituslähteistä tuleva raha ohjataan ja jonka kautta kaikki palveluihin käytetty raha kulkee. Sote-alueiden tilien operaattorina toimii Kela, jolla on jo ennestään tehtävään tarvittavat tietojärjestelmät.

Käytännössä Kela kerää lakisääteiset vakuutusmaksut ja kohdentaa ne kunkin sote-alueen tilille. Kela myös kerää palveluiden tuottajien keräämät asiakasmaksut ja maksaa palveluntuottajille sopimusten perusteella. Tämä yhden kanavan rahoitusmalli vähentää selvästi niin sanottua osa-optimointia, jossa palvelujärjestelmän yksittäisen toimijan etu ja asiakkaan etu eivät aina kohtaa.

– Koska Kela on kansallinen toimija, sen tietojärjestelmien avulla voidaan myös luoda yhtenäinen tietopohja asiakkaiden terveystiedoista sekä terveyspalvelujen laaturekisteri, joka parantaa palvelujen läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta, Sitran johtaja Antti Kivelä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)