Kaj Turunen muistuttaa, että silloinen rahapolitiikka oli omiaan luomaan ja vaikuttamaan kansalaisten ja nimenomaan pk-yrittäjien velkaantumiseen. Rahamarkkinoiden vapauttaminen ilman hillitsemistoimenpiteitä johti valuuttalainojen ylitarjontaan. Lainoja tarjottiin bullet-lainoina ja usein ilman riittävää vakuutta.
– Yksinomaan silloisen hallituksen devalvaatiopäätöksellä valuuttalainojen pääoma kasvoi yhdessä yössä liki puolella. Tämä aiheutti edelleen vakuusvajetta ja rajun yritysten konkurssiaallon, Turunen muistuttaa.
Hän sanoo, että tuolloin velkaantuneet taistelevat vieläkin, 20 vuoden jälkeen, velkojensa kanssa. Yhteiskunta on menettänyt paljon näiden yrittäjien eristämisellä yhteiskunnasta. Hän kehottaa huomioimaan, että iso osa oli velkaantunut, kun he olivat taanneet jonkun toisen velkoja.
– Pelkät puheet ja anteeksipyynnöt eivät auta, vaan tarvitaan oikeita tekoja. Moni 90-luvun velallinen on kokenut räikeitä oikeusturvaongelmia. Velan oikeaa määrää ei ole todettu oikeudessa, ja panttien tilitykset ovat tekemättä edelleen. Anteeksipyyntö kuulostaa näiden oikeusturvarikkomusten kuittaamiselta. Niin ei voi olla, vaan vääryydet on oikaistava, Turunen vaatii.