Vanha Venäjä-visio löytyi naftaliinista – eduskunta ennusti oikein

Tulevaisuusvaliokunta pohtii taas, mihin suuntaan Venäjä kehittyy.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta teetti kahdeksan vuotta sitten selvityksen Venäjän mahdollisista kehityskuluista. Kielteisin vaihtoehto on sittemmin toteutunut melko tarkasti.

Kansanedustaja Stefan Wallin (r.) siteerasi vanhaa raporttia keskiviikkona samalla, kun hän esitteli uuden.

– Tänään voimme todeta, että skenaario näyttää ihmeen tutulta.

Näin eduskunta kirjoitti vuonna 2007:

”Vihamielinen nationalismi on keskeisessä roolissa. Eliitti on kääntänyt itseensä kohdistuvan kritiikin kohti muita ihmisiä kotimaassa että ulkomailla. Se lohduttaa köyhyydessä eläviä sillä, että nämä voivat ylpeinä sanoa olevansa venäläisiä ja vähättelevät muita. Viranomaiset syöttävät epäilyjä vieraita sivilisaatioita kohtaan ja katsovat näiden uhkailevan Venäjää. Sodat Etelä-Kaukasuksella ja muualla luovat isänmaallista henkeä, joka puolustaa tavallista kansaa. Salainen poliisi tekee operaatioita Keski-Aasiassa ja Ukrainassa Venäjän vaikutusalueilla.”

Tulevaisuusvaliokunnan tuoreessa raportissa esitellään viisi skenaariota Venäjän lähivuosien kululle.

Ykkösvaihtoehdossa Venäjän ja lännen tulehtuneet suhteet korjaantuvat. Tämän vaihtoehdon todennäköisyys on pieni, koska länsi on useita kertoja pettynyt Venäjän toimintaan Ukrainan-kriisin aikana, toteaa raportin toimittaja, Helsingin yliopiston tutkija Hanna Smith.

Kakkosvaihtoehdossa Venäjä yrittää palauttaa neuvostoaikojen valta-aseman ja alkaa kohdella naapurimaitaan nykyistä aggressiivisemmin. Jopa Naton ja Venäjän välinen sotilaallinen konflikti on mahdollinen. Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittäminen vaikeutuu ja kauppa vähenee.

Kolmosessa Venäjä jatkaa putinismin tiellä joko Vladimir Putinin johdolla tai ilman häntä. Maa keskittyy lähialueisiin ja pyrkii palauttamaan vanhat kauppasuhteensa Ukrainaan.

Nelosessa Venäjä valikoi tarkkaan ystävät ja viholliset. Se tekee kahdenvälisiä sopimuksia muun muassa Kiinan ja Iranin kanssa, mutta yleensä näiden ehdoilla, ei omillaan. Suomi ja Norja saattavat hyötyä tästä tilanteesta mutta kohdata vaikeuksia EU-suhteissaan.

Viitosvaihtoehdon mukaan Venäjä eristäytyy muusta maailmasta. Kansallismielisyys nousee entistä vahvempaan asemaan ja kauppasuhteet ulkomaailmaan vähenevät merkittävästi.

Smithin mukaan tämän kaltainen tulevaisuus on todennäköisin.

– Elementtejä tästä skenaariosta voidaan kuulla Putinin puheesta, jonka hän piti maaliskuun 18. päivänä, kun Krimi liitettiin Venäjään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)