”Tämän tietää moni keskustavetoisen hallituksen aikana Sipoon pakkoliitosta seurannut”

Hallitus ei aio keskeyttää kuntauudistusta, kuntaministeri Henna Virkkunen vakuutti eduskunnassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta keskustelee keskiviikkona opposition jättämästä hallituksen kuntapolitiikkaa koskevasta välikysymyksestä.

Välikysymyksessä hallitukselta halutaan vastaus muun muassa siihen, miksi se ”ei keskeytä kaaokseen ajautuneita ja toteuttamiskelvottomia kuntarakenne- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksia”. Oppositio haluaisi, että niiden linjaaminen aloitettaisiin uudelleen parlamentaarisesti, sekä kaupunkiseutujen kehyskuntien liitoksista luovuttaisiin.

Henna Virkkusen (kok.) mukaan on tärkeää pitää mielessä, miksi uudistuksia tehdään: Hallituksen mielestä suomalainen kuntamalli on säilyttämisen arvoinen, mutta nykyinen kuntarakenne ei sen sijaan Virkkusen mukaan vastaa nykypäivän tarpeita.

– Nykyinen hyvinvointiyhteiskuntamme on rakennettu aikana, jolloin Suomen väestön huoltosuhde oli historiallisen hyvä, Virkkunen totesi.

– Ensi vuosikymmenen loppuun mennessä tulee olemaan sataa työikäistä kohden pelkästään eläkeikäisiä liki 50, hän muistutti.

Kunnat ottivat lisäksi viime vuonna ennätykselliset 1,6 miljardia lisävelkaa.

– Nyt tähän tulee muutos, Virkkunen vakuutti.

Uudistusta tehdään kuntaministerin mukaan kuntalaisia, ei päättäjiä varten.

– Me emme tee tätä peläten oman asemamme menettämisen puolesta, koska kenenkään ei pitäisi tässä salissa olla vain omien etujensa, puoleensa etujen tai oman valtansa pönkittämisen vuoksi, Virkkunen sanoi.

– Jokaisella kuntapäättäjällä on luonnollisesti vastuu omasta kunnastaan. Mutta hallituksella ja eduskunnalla on vastuu koko Suomesta.

Opposition arvostelema sote-järjestämislakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella. Virkkunen vakuuttaa, että hallitus antaa sitä koskevan esityksen vielä kevään aikana. Sama koskee kuntien valtionosuusuudistusta koskevaa lakia. Palaute on hänen mukaansa ollut rohkaisevaa.

Välikysymyksessä oppositio tivasi, aikooko hallitus antaa kaupunkiseutujen kehyskuntien pakkoliitoksiin tähtäävän lakiesityksen. Virkkunen totesi myös sen olevan lausuntokierroksella.

– Esityksessä pakko on monen lukon ja korkean kynnyksen takana, Virkkunen totesi.

Virkkunen näpäytti keskustaa muistuttamalla, että keskustan edeltäjä maalaisliitto istui kaikissa hallituksissa, jotka vuosikymmenten mittaan ovat toteuttaneet pakkoliitoksia.

– Hallitukset tuolloinkin olivat kaukokatseisia – kuka voisi tänä päivänä kuvitella itsenäisen Lappeen Lappeenrannan kyljessä tai Kakskerran Turun kainalossa?

Virkkunen totesi ymmärtävänsä, että pakko-sanan käyttäminen herättää aina vahvoja tunteita.

– Pakkoliitos jo sananakin tuntuu ikävältä, tämän tietää jokainen esimerkiksi keskustavetoisen hallituksen Sipoon pakko-osaliitoksen toteutusta seurannut, hän sanoi.

Tölväisy kirvoitti täysistuntosalista närkästyneitä välihuutoja.

Oppositio kaipasi välikysymyksessään vastausta myös siihen, onko kuntien välinen yhteistyö hallituksen agendalla.

– Hallituksen tavoitteena on vahvistaa kuntien itsehallintoa, Virkkunen vakuutti.

Tätä varten hallitus käynnistää ensi vuoden alussa kuntakokeiluja. Valinnat kokeiluun pääsevistä kunnista tehdään Virkkusen mukaan lähipäivinä. Mukaan haki 28 kuntaa tai kuntayhtymää.

– Tämän jälkeen myös eduskunnalle tullaan antamaan hallituksen esitys kokeilulaiksi.

Opposition yhteisessä välikysymyksessä ovat mukana keskusta ja perussuomalaiset sekä kaksihenkinen vasenryhmä ja James Hirvisaaren yksihenkinen Muutos 2011 -ryhmä.

Kyseessä on tämän vaalikauden viidestoista välikysymys ja kolmas, joka käsittelee kuntapolitiikkaa. Eduskunnan täysistunto äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)