”Ennakkoluuloista päästävä eroon” – Hoiva-ala tarjoaa miehille töitä

Sosiaali- ja terveysala kykenisi kompensoimaan miesvaltaisilta aloilta katoavia työpaikkoja, selviää Helsingin Diakoniaopiston Voimaa hoivaan II -projektista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kentällä tekemiemme kartoitusten ja kyselyjen mukaan miehiä tarvitaan ja halutaan sosiaali- ja terveysalan (sote-ala) töihin. Tämä viesti on tullut sekä asiakkailta että työyhteisöiltä, sanoi projektipäällikkö Antti Kärkkäinen tiistaina työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Kärkkäisen mukaan sote-alalla on noin 90 prosenttia naisia ja 10 prosenttia miehiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastot osoittavat, että vuonna 2025 alalle tarvitaan jopa 120 000 uutta työntekijää.

– Samaan aikaan perinteisiltä miesvaltaisilta teollisuus- ja rakennusaloilta katoaa työpaikkoja. Miehet eivät kuitenkaan ole hakeutuneet sote-aloille.

– Sote-alalle on aito tarve löytää uusia työntekijöitä. Löytyisikö miehistä näitä?

Lisää viestintää

Kärkkäisen mukaan alalle hakeutumisen esteenä on ollut historiallinen painolasti. Sote-ala on ollut perinteisesti naisvaltainen.

– Alaa kohtaan on muodostunut ennakkoluuloja ja -asenteita. On kyseenalaistettu se, onko ala ammattimiehille sopiva. Näistä asenteista pitäisi päästä eroon.

Myös puutteellinen tieto alan työtehtävistä on toiminut alalle hakeutumisen esteenä.

– Tarvittaisiin lisää tietoa ja viestintää.

Kärkkäinen painottaa, että miesten pitää olla näkyvillä alan markkinoinnissa kuten lehdissä, nettisivuilla ja messuilla.

– Miesten pitäisi jalkautua oppilaitoksiin vaikka jo yhdeksäsluokkalaisten keskuuteen. Jos oppilaitoksiin saadaan miehiä kertomaan alasta, sillä on varmasti hyvinkin suuri vaikutus.

Lisäksi tarkoituksena on kehittää sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten pedagogisia toimintamalleja ja -tapoja miesnäkökulmasta, jotta miehiä saataisiin sitoutettua ja motivoitua alan opintoihin.

– Samoin tarkoituksena on kehittää mentoritoimintaa sote-alan työpaikkojen ja miesopiskelijoiden välille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS