Se, että Bogota on tämän päivän Latinalaisen Amerikan nopeimmin kasvavia markkina-alueita.
– Kolumbia on Latinalaisen Amerikan tiikeri. Maan talous on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden ajan ja koko mantereella se sijoittuu näljän kärkipäähän, Stubb toteaa.
Kolumbian ja Meksikon matkalla ministeri Stubbin mukana on Suomen edustusto sekä Finpron ja Team Finlandin kokoama 20 suomalaisyrityksen delegaatio. Tapaamiset Kolumbian ympäristö-, maatalous-, kaivos-, energia- sekä kauppa- ja teollisuusministereiden kanssa ovat Stubbin mukaan olleet hedelmällisiä.
– Me avaamme ovia suomalaisille yrityksille täällä. Suomalaisilla yrityksillä on paljon annettavaa maalle. Markkinarakoa on esimerkiksi mobiilituotteissa, metsäteollisuudessa ja kaivosaloilla. Kolumbian maaperästä löytyy hiiltä, arvometalleja, jalokiviä ja mineraaleja, mutta vasta noin 20 prosenttia maan pinta-alasta on tutkittu kaivannaisten suhteen. Erityisesti suomalainen cleantech-osaaminen on herättänyt täällä suurta mielenkiintoa, Stubb kertoo.
Bisneskulttuuri länsimainen
Suomen suurlähetystön avaaminen Bogotaan tämän vuoden elokuussa pistää Stubbin mukaan vielä lisää potkua Suomen ja Kolumbian kauppasuhteisiin. Maan turvallisuustilanne on parantunut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, eikä Kolumbia ole enää se maailmankolkka, jossa käytäisiin jatkuvaa huumesotaa.
Stubbin mukaan onkin korkea aika pistää ennakkoluulot sivummalle ja nähdä Kolumbia modernina, kasvavana tasavaltana, jossa suomalaisyritysten kannattaa tehdä bisnestä. Stubbin matka on ensimmäinen ulkomaankauppaministerin vierailu Kolumbiassa 15 vuoteen.
Tämänkaltaiset liikeneuvottelumatkat yhdistettynä ministerin vierailuun maassa ovat myös tärkeitä suomalaisen brändin edistämisessä maailmalla.
Los Andesin yliopistolla Bogotassa luennolla “Selviääkö Eurooppa talouskriisistä?” ministeri korosti muun muassa Suomen vahvaa asemaa talouskriisissä, kilpailukykyä ja koulutuksen tasoa. Kolumbia, jossa keskipalkka on edelleen hyvin alhainen, kauppasuhteet Suomen kanssa merkitsevät kasvua.
Kulttuurierot eivät ministerin mukaan ole ongelma suomalaisten ja kolumbialaisten välisissä liikeneuvotteluissa, sillä Kolumbiassa näyttää vallitsevan hänen mukaansa hyvin länsimaalaismallinen liikekulttuuri.
– Loppupeleissä kaikki ovat ihmisiä ja tärkeintä on saada José ja Juha ymmärtämään toisiaan, Stubb toteaa.
Teksti ja kuva: SARA ROUVINEN, BOGOTÀ