ManpowerGroupin tänään julkistaman työmarkkinabarometrin mukaan 16 prosenttia suomalaisista työnantajista arvioi henkilöstötarpeensa kasvavan vuoden toisen neljänneksen aikana. 7 prosenttia haastatelluista työnantajista puolestaan arvioi henkilöstömääränsä laskevan, ja 72 prosenttia uskoo henkilöstömääränsä pysyvän ennallaan.
Suomen työmarkkinoita kuvaava työllistämisaikeiden indikaattori (Net Employment Outlook1) on huhtikuun ja kesäkuun välisellä ajanjaksolla +9 %. Tutkimuksessa haastateltiin 621:tä työnantajaa eri puolilla Suomea. Indikaattori on tähän mennessä vahvin sen jälkeen, kun Suomen ensimmäinen barometritulos julkistettiin syyskuussa 2012.
Työllistämisaikeet parantuivat 15 prosenttiyksikköä edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja 7 prosenttiyksikköä edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
– Viime aikojen varovaisen optimistiset signaalit globaaleilta markkinoilta näyttävät vaikuttavan myös suomalaisten työnantajien odotuksiin, pohtii Suomen ManpowerGroupin toimitusjohtaja Iikka Lindroos.
– Viime kvartaalin melko pessimistinen ilmapiiri on muuttunut positiivisempaan suuntaan, ainakin lähitulevaisuuden osalta. Pidämme erityisen suotuisana, että työnantajat kaikkialla Suomessa ja seitsemällä kymmenestä toimialasta arvioivat lisäävänsä työvoimaa jossain määrin ensi neljänneksellä.
”Markkinoiden piristymiseen varauduttava”
Työnantajat Pohjois-Suomessa raportoivat myönteisimmät työllistämisaikeet +19 prosentin indikaattorilla. Optimistisia työvoiman lisäämisen suhteen olivat myös työnantajat Itä-Suomessa (+11 prosentin indikaattori) ja Länsi-Suomessa, jossa indikaattori oli +9 prosenttia. Maltillisimmat rekrytointiaikeet raportoitiin Etelä-Suomessa (+1 prosenttia).
– Henkilöstön määrää on useimmissa organisaatioissa vähennetty niin paljon, että markkinoiden piristymiseen on varauduttava lisäämällä resursseja, Lindroos toteaa.
– Digitalisoituminen ja teollinen internet vaativat myös panostuksia uuteen osaamiseen lähes kaikilla toimialoilla. Kilpailluilla markkinoilla yksilötason osaamisen merkitys nousee kaiken liiketoiminnan avainkilpailutekijäksi. Työnantajat tarvitsevat osaajia, jotka pystyvät tuomaan organisaatioihin uutta ajattelua, älyä, innovatiivisia toimintamalleja sekä lisäarvoa synnyttäviä teknologiaratkaisuja.
Tutkituista kymmenestä toimialasta suurin lisätyövoiman tarve raportoitiin rakennussektorilla, jossa työllistämisaikeiden indikaattori oli +34 prosenttia. Maa-, metsä- ja kalataloudessa sekä kaivos- ja louhinta-aloilla indikaattori oli +16 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla +11 prosenttia ja +5 prosenttia tukku- ja vähittäiskaupan alalla. Synkimmät työllistämisnäkymät raportoitiin julkishallinnon, koulutuksen sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen aloilla, joissa indikaattori oli -5 prosenttia.
– Kaivosteollisuudessa vallinnut kriittinen tilanne on ainakin toistaiseksi rauhoittunut. Alalla aletaan taas uskoa henkilöstötarpeen lisääntymiseen. Lisäksi kesää lähestyttäessä kuluttajien liikkuminen ja lomakausi todennäköisesti piristävät palvelualojen työllistämisaikeita, mikä näkyy erityisesti hotelli- ja ravintola-alan sekä kaupan indikaattoreissa.