– Edessämme on järjestelmäperäinen teollinen verilöyly, Tajani sanoo brittiläiselle The Daily Telegraph-lehdelle.
Hänen mukaansa Euroopan teollisuus tuhotaan kohtuuttomilla energiakustannuksilla ja liian kalliilla eurolla, mikä tekee turhiksi ponnistelut oikaista vuosia kestänyt teollisuustuotannon alamäki.
Tajani varoittaa, että Euroopan idealistinen syöksy uusiutuvaan energiaan on nostanut sähkön hinnan kestämättömälle tasolle.
– Kannatan vihreää ohjelmaa, mutta emme saa pitää sitä uskonkappaleena. Eurooppa tarvitsee uuden energiapolitiikan. Meidän on lopetettava teeskentely, koska emme voi uhrata teollisuuttamme epärealististen ilmastotavoitteiden takia, joita ei ole otettu käyttöön muualla maailmassa.
Euroopan nykyinen ilmastopolitiikka on pitkälti Tajaninkin edustaman EU:n komission luomus. Asiantuntijat ovat arvostelleet sitä jo pitkään. Monen mielestä teollisuudelle ja kansalaisille kalliiksi käynyt politiikkaa ei ole onnistunut missään keskeisessä tavoitteessaan. Se ei ole lisännyt uusiutuvan energian käyttöä tai vähentänyt hiilidioksidipäästöjä. Päinvastoin hiilen polttaminen on lisääntynyt.
Uusituvan energian jättituet korottavat myös energiaveroja ja syövät perinteisen, markkinaehtoisen voimantuotannon kannattavuutta. Nykyisen politiikan arvostelijoiden mukaan tämä johtaa ennen pitkää siihen, että EU-maiden ryhdyttävä tukemaan laajassa mitassa myös ei-uusiutuvien energialähteiden, kuten maakaasun ja hiilen käyttöä. Lopputuloksena on se, että lopulta koko EU:n energiatuotanto pyörii jäsenmaiden maksamien tukien varassa.
Eurooppalaisia yrityksiä edustavan Businesseuropen mukaan Euroopan maat maksavat tukia uusiutuvalle energialle joka vuosi ainakin 50 miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi uusiutuvan energian käyttöönotto aiheuttaa kymmenien miljardien eurojen investoinnit sähköverkkoihin.