Suomen Yrittäjät arvostelee suuryrityksiä veroparatiisien hyödyntämisestä ja perää yrityksiltä veromoraalia. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Keskuskauppakamari sen sijaan leimaavat tutkimuksen lähtökohdiltaan virheelliseksi.
EK katsoo raportin leimaavan suomalaiset listayhtiöt veronkiertäjiksi. Finnwatch puolustautuu sanomalla, ettei raportti leimaa yhtään suomalaista yhtiötä veronkiertäjäksi, mutta tuo uutta tilastotietoa ”tähän asti julkisen keskustelun katveeseen jääneestä” holding-yhtiöiden käytöstä.
Hollantiko veroparatiisi?
EK:n mukaan yksi erikoisimmista raportin tulkinnoista on nimetä Hollanti veroparatiisiksi.
– Hollanti ei todellakaan kuulu niihin maihin, joita OECD:n määritelmän mukaan tulisi pitää veroparatiisina, EK huomauttaa ja naljailee, että raportissa veroparatiisiksi nimeämiseksi näyttäisikin riittävän se, että maa on luonut kilpailukykyisen yritysverojärjestelmän, joka houkutellee yrityksiä.
Finnwatchin mukaan taas kansainvälinen tutkimusjärjestö Tax Justice Network määrittelee Alankomaat veroparatiisiksi ja muun muassa Yhdysvallat on nimennyt Alankomaat presidentin lausunnossa veroparatiisiksi.
Kikkailu siirtohinnoittelulla vie 320 miljoonaa vuodessa
EK:n mielestä Finnwatchin raportista saa myös sen täysin virheellisen kuvan, että suomalaisyhtiö pystyisi veroparatiisiomistuksen kautta välttämään verojen maksua. Finnwatch pysyy kannassaan toteamalla, että monet suomalaiset yritykset välttävät veroparatiisien avulla verojen maksua todellisissa toimintamaissaan ja viittaa verohallinnon arvioon, jonka mukaan pelkästään siirtohinnoittelukikkailu vie Suomelta vuosittain 320 miljoonaa euroa verotuloja.
EK pitää lisäksi täysin mahdottomana, että kansainvälinen konserni pystyisi esimerkiksi salaamaan veroparatiisiyhtiön olemassaolon verottajalta. Järjestö sanookin, että virheellisiä ja puutteellisia tosiasioita kylvämällä saadaan tahrattua rehellisesti toimivien suomalaisyritysten maine.
Finnwatchin mielestä yritysten ei tarvitse piilotella veroparatiisiyhtiöitään, sillä niiden käyttö aggressiiviseen verosuunnitteluun on lain sallimaa ja ”tällä hetkellä aivan liian helppoa”.
– Suomalaiset yritykset voivat pitää maineestaan huolta julkistamalla konsernirakenteensa, raportoimalla veronmaksustaan maakohtaisesti ja välttämällä keinotekoisten veroparatiisijärjestelyjen käyttöä, Finnwatch sanoo.