Valtiovarainministeriön kansliapäällikön, valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan hallitusohjelman neljän miljardin euron säästöt eivät näytä riittävän velkaantumisen taittamiseen.
– Koko julkisen talouden velkaantuminen näyttää jatkuvan pitkällä tähtäimellä niin, että nykynäkymin hallitusohjelman säästöt eivät olisi taittamassa julkisen velkaantumisen kehitystä, Hetemäki sanoi valtiovarainministeriön budjettiehdotusta koskevassa tiedotustilaisuudessa.
Hetemäen mukaan tätä taustaa vasten on välttämätöntä pitää kiinni hallitusohjelman tavoitteista nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä ja lopettaa velkaantuminen vuoteen 2021 mennessä.
Työttömyys on lisääntynyt 2010-luvulla 35 prosentilla ja avoimet työpaikat 45 prosentilla.
Työttömyyden lisääntymisen takana on työttömyyden keston pitkittyminen. Työttömyyden keskimääräinen kesto oli 34 viikkoa kesäkuussa 2010 ja 54 viikkoa kesäkuussa 2016.
Suorat työttömyydestä aiheutuneet etuusmenot olivat viime vuonna runsaat kolme miljardia suuremmat kuin vuonna 2008.
– Se kuvaa sitä, kuinka merkittävä erä nämä työttömyysmenot ovat valtion ja koko julkisen talouden menoista, Hetemäki sanoi.
Hetemäen mukaan työllisyys on keskeistä koko julkisen talouden kehityksen kannalta.
Suomessa kansantalouden tuotanto on karkeasti ottaen samalla tasolla kuin vuonna 2006.
Hetemäen mukaan Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) maailmantalouden kasvuennusteet ovat olleet systemaattisesti liian optimistisia. Kansainvälisen talouden epävarmojen näkymien vuoksi myös kotimaan talousnäkymät ovat epävarmoja.