Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Lepän mukaan kiertotalous edellyttää kehittyäkseen päättäjiltä sekä uudenlaista ajattelua että tahtotilaa kiertotalouden edistämiseksi niin Suomessa kuin EU-tasollakin.
Kiertotalous uudistaa liiketoimintamallit, ja edellyttää uudenlaista ajattelutapaa myös sääntelyssä. Kiertotalous koskee kaikkia materiaalivirtoja, sekä uusiutuvia että uusiutumattomia. Toimintamallit kumpuavat yhteistyöstä yli toimialarajojen: toisen jäte voi olla toisen raaka-aine.
Monet uudet innovaatiot syntyvät siellä, missä on jo olemassa olevaa teollisuutta, infraa ja osaamista.
– Kemianteollisuus on yksi alan edelläkävijöistä, sillä jo vuosikymmenien ajan se on jalostanut eri toimialojen jäte- ja sivuvirroista lukuisia tuotteita ja ratkaisuja, sanoo Leppä.
Kemianteollisuuden mielestä on tärkeää, että yhteiskunta edistää kiertotaloutta ja houkuttelee yksityisiä investointeja luomalla vakaan ja ennakoitavan toimintaympäristön sekä tasa-arvoiset raaka-ainemarkkinat, jotka ohjaavat materiaalit kilpailukykyisimpiin käyttökohteisiin.
– Hallinto voi vauhdittaa kysyntää ohjaamalla julkisia hankintoja. Toimiva sääntely kannustaa uusiutumaan ja jättää oven auki uusille teknologioille, Kemianteollisuus toteaa.
Kemianteollisuuden mielestä hallituksen pitää vaikuttaa kiertotalouteen liittyvään EU:n päätöksentekoon ennakoivasti ja Suomen olosuhteet ja uudet teknologiat huomioiden.
– Hallituksen on myös vaikutettava bio- ja kiertotalouteen liittyvän osaamisen kehittämiseen ja alan opintojen aloituspaikkojen turvaamiseen kaikilla koulutusasteilla. Tarvitaan konkreettisia toimia, jotta kiertotalous pääsee vauhtiin ja tuottaa taloudellista kasvua ja luo uusia työpaikkoja.