Aavekaupunkeja, kiinteistökuplia, varjopankkeja – Kiinan talousihmeen salaisuudet avautuvat

Kiinan historiallisen talouskasvun tuottanut hallinto- ja talousrakenne on kääntymässä itseään vastaan, arvioidaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreessa analyysissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkija Matti Nojonen arvioi, että jos Kiinan hallintojärjestelmää ei uudisteta, syntyy hallitsemattomia riskejä.

Kiinan hallintojärjestelmään on analyysin mukaan pesiytynyt sisäinen kilpailu, joka on paikoin johtanut yli-investointeihin, ylikapasiteettiin ja hallinnon velkataakan paisumiseen.

Resurssihukka näkyy paikallisesti muhivina kiinteistökuplina ja aavekaupunkeina, joiden määrästä ei ole tarkkaa arviota, analyysissa kerrotaan.

Pekingin esittämät talouspoliittiset rakenneuudistukset on jätetty toteuttamatta, sillä palkitsemisjärjestelmän mittarina on kaikilla tasoilla bruttokansantuotteen kasvuluku.

Kiinan talouskasvu on lisäksi investointivetoista, mikä on viime vuosina paisuttanut tarkasti säännellyn pankkijärjestelmän ulkopuolella toimivia varjopankkeja.

– Yksin tänä vuonna maksettavaksi laukeaa varjopankkien velkapapereita 500–690 miljardin euron edestä, arvioi Nojonen.

EVA julkaisi torstaina Nojosen analyysin Kiinan pitkä varjo – Suurvallan kätketyt ongelmat voivat synkentää maailmantalouden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)