Suomi ei kuitenkaan joutunut vielä liiallisen alijäämän menettelyyn.
Euroopan komission keskiviikkona julkaisemissa maakohtaisissa suosituksissa epäillään Suomen toimien riittävyyttä.
”Toimenpiteitä, joita tarvitaan keskipitkän aikavälin budjettitavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2019 mennessä, ei ole riittävissä määrin eritelty”, raportissa todetaan.
Komissio arvioi, että on olemassa suuri riski, että Suomi ei jatkossa täytä vakaus- ja kasvusopimuksen velvoitteita.
”Siksi, lisää toimia tarvitaan, jotta tavoitteet täytetään vuosina 2016 ja 2017”, raportissa lukee.
Komissio kiinnittää erityistä huomiota rakenteellisiin uudistuksiin. Raportissa huomautetaan, että sote-uudistuksen detalijt ovat vielä pimennossa ja sen toteuttamisen kunnianhimoinen aikataulu voi osoittautua haasteelliseksi.
Keskeisenä Suomen talouden kannalta komissio pitää työmarkkinoiden uudistuksia. Komissio suosittaa varmistamaan, että palkkojen sopimista edistettäisiin paikallisella tasolla ottaen huomioon työmarkkinajärjestöjen rooli.
Edelleen komissio suosittaa vähentämään niin sanottuja palkkajäykkyyksiä eli sitä, että palkat eivät voi yrityksen tilanteen mukaan joustaa alaspäin. Komissio suosittaa palkoista sopimiseen vientiteollisuuteen pohjaavaa mallia. Komissio suosittaa Suomea myös pitämään huolta aktiivisista työllisyystoimista, ja erityisesti maahanmuuttajien työllistymisestä.
Komissio suosittaa Suomea pyrkimään 0,5 prosentin fiskaaliseen sopeuttamiseen tänä vuonna ja 0,6 prosentin sopeutukseen ensi vuonna suhteessa bruttokansantuotteeseen. Jos verotulot kasvavat odotettua enemmän, ne suositetaan käytettäväksi velan vähentämiseen.
Komissio pitää keskeisenä hallinnollisen uudistuksen ripeää toteutusta ja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannustehokkuuden parantamista.
Komissio suosittaa jatkamaan pyrkimyksiä kilpailun lisäämiseksi palveluissa, erityisesti vähittäiskaupassa. Yrittäjyyteen ja investointeihin komissio suosittaa kannustamaan vähentämällä hallinnon ja sääntelyn taakkaa.