Verkkouutiset

Maito- ja lihatuotteille tulossa alkuperämerkintävaatimukset

Kuluttaja tarvitsee valintojensa tueksi riittävät ja oikeat tiedot elintarvikkeista, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hänen mukaansa kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia siitä, missä ja miten ruoka on tuotettu ja tehty ja minkälaisen reitin se on kulkenut kuluttajan ruokapöytään.

– Maa- ja metsätalousministeriössä on aloitettu maito- ja lihatuotteissa käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittamista koskevan määräaikaisen säädöksen valmistelu, Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoi Kauhajoen Ruokamessuilla perjantaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ministerin mukaan ainesosana käytettävän lihan osalta alkuperämaan ilmoittamisessa on tarkoitus noudattaa samoja sääntöjä kuin tuoreen lihan alkuperän ilmoittamisessa on EU-tasolla. Näin ollen lihan osalta pitää ilmoittaa eläimen viimeinen kasvatusmaa sekä teurastusmaa.

Maidon osalta ei ole harmonisoitua mallia alkuperämaan ilmoittamiseksi. Suomessa alkuperämaaksi on tarkoitus määritellä lypsymaa.

– Suomen säädösehdotus ilmoitetaan komissiolle ja lähetetään kansallisesti lausuntokierrokselle tämän syksyn aikana. Säädös voisi tulla voimaan kevättalvella 2017, Tiilikainen arvioi.

EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan jäsenvaltiot voivat säätää alkuperämaan pakollisesta ilmoittamisesta, jos elintarvikkeen tiettyjen ominaisuuksien ja sen alkuperän välillä on osoitettu yhteys. Jäsenvaltion on esitettävä myös näyttö siitä, että valtaosa kuluttajista pitää tämän tiedon antamista erittäin tärkeänä.

Komissio on hyväksynyt Ranskan säädösehdotuksen, joka edellyttää maito- ja lihatuotteissa käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittamista Ranskassa valmistetuissa elintarvikkeista ensi vuoden alusta alkaen kahden vuoden kokeilun ajan.

Ranskan lisäksi myös Italia, Liettua, Portugali ja Kreikka ovat ilmoittaneet komissiolle säädösehdotukset maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperän ilmoittamisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)