Tietojen panttaamista oli kokenut 47 prosenttia vastaajista. arvostuksen puutetta 38 prosenttia, ylimielisyyttä 36 prosenttia, sovittujen asioiden pyörtämistä ilman selityksiä 32 prosenttia ja puhumattomuutta 30 prosenttia.
Lisäksi esiintyy liiallista työtehtävien antoa, työtulosten liiallista kontrollointia, työyhteisön ulkopuolelle jättämistä, vastuun vähentämistä, kiristämistä tekemään enemmän töitä ja työtulosten kohtuutonta kritisointia.
Asiantuntijatehtävissä toimivista vastaajista johdon huonoa kohtelua oli kokenut 73 prosenttia, ammattitehtävissä toimivista 67 prosenttia ja työnjohto- sekä esimiestehtävissä toimivista 56 prosenttia.
Vain vajaa 40 prosenttia vastaajista kertoi, että työpaikan tiedonvälitys toimii, ilmapiiri on kannustava ja työn ongelmista keskustellaan riittävästi.
Vastaajista yli 60 prosenttia kuitenkin arvioi esimiehen luottavan alaisiinsa ja tukevan näitä työssään. Puolet vastaajista kertoi esimiehen ottavan alaistensa näkemykset huomioon ja omaavan hyvät vuorovaikutustaidot.
Muutokset kiristävät ilmapiiriä
Vastaajista 54 prosentilla esimies tai johto oli vaihtunut viimeisen kahden vuoden aikana. Lisäksi 10 prosentilla vaihto oli parhaillaan tapahtumassa.
Jatkuvat muutokset ja niihin liittyvät usein epärealistiset tulostavoitteet ovat Pardian mukaan kiristäneet ilmapiiriä työpaikoilla.
– Kyselyn mukaan varsinkin palkka- ja kehityskeskusteluihin on tullut usein painostava sävy, mikä lisää työntekijöiden epävarmuutta ja pelkoa tulevasta. Tämä heikentää työssä jaksamista ja työurien jatkamista, arvioi Pardian puheenjohtaja Niko Simola järjestön tiedotteessa.
Pardian paneelikyselyyn vastasi lähes 370 henkilöä, joista vajaa kaksi kolmasosaa työskenteli valtion virastoissa ja laitoksissa ja loput yksityisellä sektorilla.
Valtionhallinnossa työskentelevät vastaajat arvioivat Pardian mukaan esimiehiään kriittisemmin kuin yksityissektorilla työskentelevät.