Euroopan keskuspankki ei anna euron kaatua

Riippumaton ekonomisti Roger Wessman sanoo olevansa varma, että Euroopan keskuspankki pelastaa euron toisenkin kerran, jos on pakko. Siksi euron kaatumisella on turha spekuloida.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Roger Wessmanin mukaan Euroopan keskuspankki (EKP) on tehnyt talouskriisin kärjistymispitseissä aina sen, mitä on täytynyt tehdä. Vuoden 2012 kesällä pankin pääjohtaja Mario Draghi pelasti euron lupaamalla, että keskuspankki tekee kaiken tarvittavan euron turvaamiseksi.

Wessman sanoo olevansa varma, että jos tarvetta tulee, EKP myös pystyy täyttämään lupauksensa euron turvaamisesta – olkoonkin, että Saksassa epäillään keskuspankin valtuuksien riittämistä lainaohjelman toteuttamiseen.

– Jo ennen Draghin tunnettua puhetta sanoin monissa tilaisuuksissa, ettei euro hajoa, koska viime kädessä EKP:lla on vain kaksi vaihtoehtoa: avata rahahanat tai tuhota euro ja sen myötä itsensä. Tästä näkökulmasta ei ollut kovin vaikea ennustaa, että keskuspankki valitsee euron.

Draghin puhe upposi sijoittajiin ja kestämättömälle tasolle nousseet suurten euromaiden Italian ja Espanjan lainakorot lähtivät laskuun. Upposi siksi, että Draghin lupaukseen liittyi lainaohjelma (OMT), jonka puitteissa keskuspankki voisi ostaa rajattoman määrän talousohjaukseen suostuvan euromaan valtionlainoja.

Toistaiseksi ohjelmaa ei ole otettu käyttöön.

Saksa ei määrää EKP:ssa

EKP:n ylin päättävä elin on kansallisten keskuspankkien pääjohtajista koostuva neuvosto, jossa äänestetään mies ja ääni -periaatteella: euroalueen suurimmalla maalla Saksalla ja pienimmällä maalla Kyproksella on kummallakin yksi ääni.

– Tähän nähden olen yllättynyt, ettei EKP ole kallistunut koettua enempää kriisimaiden auttamiseen. Enemmistö ei ole halunnut suututtaa turhaan Saksaa.

Neuvoston jäsenet eivät kuitenkaan virallisesti edusta kotimaataan, vaan toimivat periaatteessa itsenäisesti.

Wessman torjuu väitteet, joiden mukaan Saksa määräisi EKP:ssä.

– Saksan keskuspankin (Bundesbank) edustamat näkemykset on äänestetty neuvostossa nurin ja kaksi pankin edustajaa on jättänyt paikkansakin. Neuvosto toki pyrkii mahdollisimman suureen yhteisymmärrykseen, mutta tilanteessa, jossa Bundesbankin edustaja on toista mieltä valtaosan kanssa, jälkimmäinen näyttää voittavan.

Konsensushakuisuuden vuoksi EKP ei Wessmanin mielestä tee ihanteellisia ratkaisuja, vaan ratkaisuja, joiden ”kanssa voidaan elää”.

Liian kireää rahapolitiikkaa

Wessmanin mielestä EKP:n taantuman aikainen rahapolitiikka on ollut aivan liian kireää.

– EKP on epäonnistunut hieman alle kahden prosentin inflaatiotavoitteessaan, eikä pääse siihen seuraavan kolmen vuoden aikanakaan. Yleinen hintataso on viime aikoina noussut alle prosentin vauhtia, mikä on selvä merkki ylikireästä rahapolitiikasta.

Kriisimaiden tulot ja menot on saatu nopeasti tasapainoon vyönkiristyksillä, mutta se on lisännyt työttömyyttä. Kansantalouksien kokonaisuuksilla eli vaihtotaseilla mitattuna kaikki ovat jo ylijäämäisiä.

– Vaikeus on nyt siinä, että jos talouksia ryhdytään elvyttämään, alijäämät kasvavat uudelleen.

Hänen mukaansa ainoa keino saada suureksi nousut työttömyys laskemaan ilman uutta velkaantumista onkin maiden kilpailukyvyn kohottaminen talouden rakenteellisilla korjauksilla. Irlannissa ja Portugalissa on tässä edistetty hyvin, mutta Kreikassa ei paljoakaan.

Wessmanin mielestä osa muiden euromaiden määräämistä kiristystoimista on ollut turhia poliittisen välttämättömyyden vuoksi: rahoittajat ovat käärineet kuripaketteja lainapakettiensa vastapainoksi.

– Eihän siinä mitään järkeä ole ollut. Taantumassa tai lamassa ei pitäisi tehdä sellaisia säästöjä, jotka ylittävät pitkän aikavälin toimenpiteiden vaikutuksen. Jos rahoittajamaat haluavat, että kriisimaat kasvattavat tulojaan suhteessa menoihinsa, niiden on kasvatettava menojaan suhteessa tuloihinsa, erityisesti Saksan.

Blogia rahoitetaan muilla tuloilla

Wessman irtisanoutui Nordean pääekonomistin toimesta viime syksynä ja toteutti haaveensa ryhtymisestä itsenäiseksi talouskirjoittajaksi.

– Blogit eivät ole tuottaneet mitään, mutta osaksi niiden kautta olen saanut puolen tusinaa asiakasta, jotka ostavat räätälöityjä ekonomistipalveluitani tuntiveloituksella.

Lähitulevaisuudessa blogi siirtyy osaksi laajaa sijoittajapalvelua, jonka rahoituksesta kirjoittajallakin on mahdollisuus saada korvausta työstään.

– Pyrkimyksenämme on tarjota markkinoiden parasta informaatiota suomalaiselle osakesijoittajalle. Blogiani voi lukea edelleen ilmaiseksi.

Wessmanin näkemyksiä talouden ja rahamarkkinoiden tapahtumista voi lukea osoitteesta: www.rogerwessman.com.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)