Yhdysvallat, Japani ja 10 muuta Tyynenmeren alueen maata ovat maanantaina allekirjoittaneet laajan kauppasopimuksen.
TTP-sopimus kattaa noin 40 prosenttia maailmankaupasta. Sopimus synnyttää valtavan 12 maan talousalueen, jossa kaupan esteitä on vähennetty.
Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvallat, Japani, Australia, Brunei, Kanada, Chile, Malesia, Meksiko, Uusi-Seelanti, Peru, Singapore ja Vietnam.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama muistutti lausunnossaan maanantaina, että sopimus heijastaa Amerikan arvoja ja antaa työntekijöillemme heidön ansaitsemansa reilun mahdollisuuden menestykseen.
– Kun yli 95 prosenttia mahdollisista asiakkaistamme elää rajojemme ulkopuolella, emme voi antaa Kiinan kaltaisten maiden kirjoittaa maailmantalouden sääntöjä, hän sanoi BBC:n mukaan.
Hänen mukaansa amerikkalaisten pitää kirjoittaa kaupan säännöt ja avata uudet markkinat amerikkalaisille tuotteille samalla asettaen korkeat standardit työntekijöiden turvaamiselle ja ympäristön suojelulle.
Sopimus allekirjoitettiin Yhdysvalloissa Atlantassa viiden päivän viimeisten neuvottelujen jälkeen. Neuvottelut kestivät kahdeksan vuotta. Erityisen vaikeita olivat neuvottelut lääkepatenteista.
Sopimus asettaa New York Timesin mukaan myös yhtenäiset säännöt yhtiöiden niin sanotuille immateriaalioikeuksille, avaa internetin jopa kommunistisessa Vietnamissa ja pyrkii estämään luonnon ja ympäristön pilaamisen. Sopimus pitää vielä ratifioida maiden parlamenteissa.