Verkkouutiset

HS: Ulkomaalaisten työttömyys on kasvanut kantaväestöä nopeammin

Ulkomaalaisten työttömyys on kasvanut nopeammin kuin kantaväestö, Helsingin Sanomat kirjoittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joulukuussa oli työttömänä lähes 30 000 ulkomaalaista. Se on viidennes enemmän kuin vuotta aiemmin, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön tilastoista. Eniten työttöminä oli venäläisiä, virolaisia, irakilaisia ja somalialaisia.

Ulkomaalaisten työllistymistä Suomessa on vaikeuttanut suhdanteen lisäksi useat tekijät, kuten koulutuksen, kokemuksen ja kielitaidon puute.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ulkomaalaisväestön työttömyys lähti nousuun vuoden 2009 taantumassa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vieraskielisten työttömyys oli vuonna 2012 yli 22 prosenttia.

Työllistymistä helpottaisi tiukoista kielitaitovaatimuksista joustaminen.

– Kielitaitovaatimus on edelleen kova, maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo lehdelle.

Hänen mukaansa vaatimustason pitäisi joustaa tehtävän mukaan. Terveyskeskuslääkärin on tärkeämpää puhua suomea kuin esimerkiksi tarjoilijan.

Stenman pitää myös mahdollisena, että työnantajat vetoavat kielitaitovaatimukseen, vaikka he arastelevat ulkomaalaisten palkkaamista muista syistä.

EU-asioista vastaava ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että ulkomaalaisten palkkaamiseen liittyvistä asenneongelmista pitää päästä eroon.

– Esimerkiksi start up -yritykset tarvitsevat kansainvälistä osaamista, Stubb sanoo HS:lle.

Suomessa asuvien ulkomaalaisten lukumäärä on noussut nopeasti. Vuonna 2010 heitä oli jo 160 000, kymmenen vuotta aiemmin noin 80 000.

Stubbin mielestä Suomen on luovuttava niin sanotusta saatavuusharkinnasta viimeistään seuraavan hallituksen aikana. Saatavuusharkinnalla säännellään työntekijöiden rekrytointia EU:n ulkopuolelta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)