Presidentti Mohammed Mursin heinäkuisen syrjäyttämisen jälkeen Egyptissä on hyökätty tuhoamistarkoituksessa yli 200 kristittyjen omistamaa rakennusta vastaan ja yli 40 kirkkoa on tuhottu tai yritetty tuhota. Egyptin hallitus on luvannut maksaa kirkkojen korjauskustannukset, mutta kristityt odottavat edelleen lupauksen lunastamista.
Tämän vuoden ensimmäinen väkivallan seurauksena kuollut kristitty on kairolainen 23-vuotias Ihab Ghattas, joka loukkaantui Kairon Ain Shams -kaupunginosassa Mar Girgis -kirkon luona syntyneessä välikohtauksessa uudenvuodenaattona.
Jumalanpalveluksesta poistumassa ollut Ghattas joutui islamistimielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen tulilinjalle.
Mopolla sairaalaan, joka kieltäytyi hoitamasta
Ghattasin tapauksesta tiedotteen antanut kristillinen Maspero Youth Union -nuorisojärjestö väittää islamistimielenosoittajan ampuneen Ghattasia. Mielenosoittajien mukaan ampuja oli poliisi. Ghattasin saama luotihaava ei tappanut häntä heti.
”Ghattas olisi todennäköisesti edelleen hengissä, jos paikalle olisi saatu ambulanssi ja jos hänet olisi otettu sisälle ensimmäiseen sairaalaan”, nuorisojärjestö kertoo tiedotteessaan.
Ambulanssia ei tullut paikalle ja Ghattas kuljetettiin sairaalaan kolmipyöräisellä mopolla. Kolme sairaalaa kieltäytyi ottamasta Ghattasia hoidettavaksi vedoten tehohoitotilojen tai vapaiden potilaspaikkojen puutteeseen. Lopulta Ghattas kuoli neljännessä, Saint Peter -sairaalassa, vuodettuaan verta ensin kolme tuntia ilman hoitoa.
Nuorisojärjestö syyttää turvallisuus- ja terveysviranomaisia sekä näiden välinpitämättömyyttä Ghattasin kuolemasta ja vaatii rikostutkintaa asiasta.
Egyptin sisäministeriö myöntää kirkon läheisyydessä olleen ”vähäpätöisen” mielenosoituksen, joka tukahdutettiin kyynelkaasulla ja jossa kukaan ei loukkaantunut.
Vuoden 2010 jouluyön kirkkoisku tuoreessa muistissa
Egyptin kristittyjen joulunviettoa on varjostanut pelko myös aiempina vuosina. Kristittyjä vastaan on hyökätty jo ennen tammikuun 2011 vallankumousta tai presidentti Mursin syrjäyttämistä kesällä 2012.
Kristittyjen tuoreessa muistissa ovat edelleen joulun 2010 tapahtumat, jolloin jouluriemu kääntyi surujuhlaksi aseistautuneiden muslimien ampuessa Nag Hammadin katedraalin jouluyön jumalanpalveluksesta poistuvia kristittyjä. Iskussa ja sitä seuranneissa kostoiskuissa kuoli kymmenen kristittyä ja yksi muslimi.
– Turvallisuustilanne toki arveluttaa, mutta en usko yhdenkään kristityn jättävän joulukirkkoa väliin pelon vuoksi, sanoo Ylä-Egyptissä Minyassa asuva Samy Girgis.
Girgiksen koko suku osallistuu tunteja kestävään jouluyön jumalanpalvelukseen perheen pienimpiä myöten.
– Luulen, että moni kristitty pelkää, mutta pelon myöntäminen ei ole kunniallista eikä sopivaa, koska kunnon kristityn tulee luottaa koko elämänsä Jumalan käsiin, Girgis sanoo.
Girgis vakuuttaa kristittyjen suhtautuvan optimistisesti Egyptin tulevaisuuteen.
– Mursin syrjäyttäminen oli suuri askel parempaan. Islamistien vallan alla Egyptin kristityillä oli hyvin vähän toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Nyt tulevaisuus näyttää valoisammalta.
Teksti ja kuva: PÄIVI ARVONEN, Kairo