Amnestyn mukaan EU-maat ovat vastaanottaneet hävettävän vähän syyrialaispakolaisia. Monet pakolaisista pyrkivät Euroopan muurien sisälle Bulgarian ja Kreikan kautta, jossa heidän kohtelunsa on ala-arvoista, kertoo järjestön tiedote.
Euroopan unionin jäsenmaat ovat luvanneet ottaa vastaan vain 12 000 Syyrian pakolaista. Se on puoli prosenttia niistä 2,3 miljoonasta pakolaisesta, jotka ovat paenneet Syyriasta konfliktin seurauksena. Pakolaisten olosuhteet vaikeutuvat lähestyvän talven vuoksi.
– EU on epäonnistunut täydellisesti kantamaan vastuunsa ja tarjoamaan turvaa pakolaisille, jotka ovat menettäneet kaiken paitsi henkensä. EU-maiden vastaanottamat pakolaismäärät ovat suoraan sanottuna hävettävän pieniä, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.
Amnestyn tiedote kertoo, että Saksa on luvannut ottaa vastaan 10 000 pakolaista, eli 80 prosenttia kaikkien EU-maiden ottamasta määrästä. 18 jäsenvaltiota ei aio ottaa vastaan lainkaan syyrialaispakolaisia. Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan 500 syyrialaispakolaista ensi vuonna. Kiintiö on 300 henkilöä suurempi kuin edellisvuosina.
Bulgaria ja Kreikka ovat Syyrian pakolaisten kaksi pääasiallista porttia EU:hun. Monet yrittävät vaarallista matkaa Eurooppaan omin neuvoin, ja sadat kuolevat vuosittain yrittäessään päästä Eurooppaan Välimeren kautta.
Amnestyn mukaan Kreikassa syyrialaispakolaisia ovat usein vastassa aseistautuneet poliisit ja merivartijat, jotka pahoinpitelevät ja ryöstävät tulijoita ja työntävät pakolaisten veneitä takaisin merelle.
Edellisen kahden vuoden aikana Euroopan komissio on myöntänyt 228 miljoonaa euroa rajavalvonnan vahvistamiseen. Samana aikana Euroopan pakolaisrahasto on antanut Kreikalle vain 12 miljoonaa pakolaisten vastaanottamiseen.
Bulgariaan on saapunut noin 5 000 Syyrian pakolaista tämän vuoden tammikuun ja marraskuun välillä. Heistä suurin osa on majoitettu hätäkeskuksiin. Isoin säilöönottokeskus sijaitsee Harmanlin kaupungissa. Pakolaiset asuvat alkeellisissa oloissa konteissa, rapistuneissa rakennuksissa ja teltoissa. Hygienia on huonoa, eikä ihmisillä ole riittävästi ruokaa tai lääkkeitä. Harmanlin pakolaiset kertoivat Amnestylle, että jotkut heistä olivat olleet pidätettyinä yli kuukauden.