Nato-johtaja: Donald Trumpin valinta ei sulje ovea Suomen jäsenyydeltä

Rose Gottemoeller torjuu vaatimukset Euroopan turvallisuusjärjestelmän muutoksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton apulaispääsihteeriksi vastikään noussut Rose Gottemoeller ei usko, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi olisi johtamassa puolustusliiton ovien sulkeutumiseen.

Hänen mukaansa valtioiden oikeus tehdä itsenäisesti omat turvallisuuspoliittiset valintansa on paitsi Naton myös USA:n politiikan yksi keskeisistä kulmakivistä. Periaate koskee hänen mukaansa myös oikeutta sotilaalliseen liittoutumiseen, eikä muutosta siihen ole myöskään Trumpin hallinnon aikana näköpiirissä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Berliinissä tiistaina järjestetyssä Berlin Foreign Policy Forumissa puhunut Gottemoeller esitti näkemyksensä vastauksena Suomen entisen pääministerin, kansanedustaja Alexander Stubbin (kok.) esittämään kysymykseen.

Stubb tiedusteli vuosittaisessa seminaarissa, voisivatko Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tehdä sopimuksen, joka sulkisi Nato-jäsenyyden mahdollisuuden muun muassa Suomelta, Ruotsilta, Georgialta ja Ukrainalta.

”Suvereniteetti on loukkaamaton”

Vuonna 1975 allekirjoitettu Helsingin Etyk-päätösasiakirja ja vuonna 1990 annettu Pariisin julistus muodostavat Gottemoellerin mukaan yhä Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin kantavan perustan.

Hän korostaa valtioiden suvereniteetin, alueellisen koskemattomuuden ja kansainvälisen oikeuden noudattamisen olevan kestäviä perusperiaatteita, joiden noudattamiseen kaikkien osapuolten on syytä suhtautua vakavasti.

Lännen ja Venäjän väliselle vuoropuhelulle olisi Gottemoellerin mielestä hyvät edellytykset nykyisten rakenteiden puitteissa. Erityisen tärkeää olisi hänen mukaansa keskustella siitä, mitä Venäjän strategiassa ja sotilasdoktriinissa tapahtuneet muutokset käytännössä tarkoittavat.

Gottemoeller sanoo ymmärtävänsä, että myös Venäjällä kannetaan huolta esimerkiksi tietyistä läntisistä asejärjestelmien kehityshankkeista. Selventävät keskustelut voisivat hänen mukaansa aikanaan johtaa uusien aserajoitussopimusten solmimiseen Venäjän ja lännen välillä.

Kansainvälisen terrorismin torjumiseksi hän toivoo yhteistyötä Venäjän kanssa.

– Emme silti voi kääntää selkäämme niiltä haasteilta, joita Venäjä itse Euroopan turvallisuudelle muodostaa, hän toteaa.

Rose Gottemoeller aloitti suurlähettiläs Alexander Vershbow’n seuraajana Naton kakkospaikalla lokakuussa. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on toiminut muun muassa Yhdysvaltain varaulkoministerinä.

Toimittaja: Heikki Hakala

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS