Ison-Britannian ero Euroopan unionista on vastatuulessa. The Times kertoi tiistaina, että Theresa Mayn johtamalta hallitukselta puuttuu suunnitelma.
Vielä hankalammaksi Ison-Britannian EU-eron käynnistämisen tekee oikeusprosessi siitä, voiko Brexitin käynnistää ilman parlamentin hyväksyntää.
Korkeimman oikeuden tuomari Lady Brenda Hale totesi tiistaina Independentissä, että Brexit-äänestys ”ei ollut oikeudellisesti sitova”. Lady Hale on yksi korkeimman oikeuden yhdestätoista tuomarista. Korkein oikeus tekee päätöksen Brexit-asiasta joulukuussa. Korkea oikeus päätti aiemmin marraskuussa, että hallitus tarvitsee parlamentin hyväksynnän käynnistääkseen eroprosessin.
Monimutkaisemmaksi asian tekee se, että Lissabonin sopimuksen artikla 50:n eli EU:sta eroamisen käynnistäminen voi edellyttää Isolta-Britannialta laajaa lakipakettia, joka on joka tapauksessa käsiteltävä parlamentissa.
Lady Halen mukaan yksinkertainen parlamentin asettama laki ei välttämättä riitä artikla 50:n käynnistämiseksi. Hänen mukaansa eroprosessin käynnistäminen voi edellyttää vuonna 1972 säädetyn Ison-Britannian EU:hun liittymistä koskevan lain korvaamista.
Pääministeri May on luvannut, että vuoden 1972 kumottaisiin uudella lakiehdotuksella, mutta korkeimman oikeuden tuomarin mukaan asia ei ole aivan niin yksinkertainen. EU:n voimassa olevan lainsäädännön sisällyttäminen tulevaan Ison-Britannian lakiin, ja ei-toivottujen osien poistaminen laista edellyttää vähintään kahden vuoden lakiteknistä työtä.
Lady Halen mukaan vuoden 1972 lain kumoaminen tarkoittaisi, että kaikki yksilöille ja muille tahoille taatut oikeudet poistuisivat, jos se kumottaisiin.
– Sellainen lopputulema, sanotaan, voidaan saada aikaan ainoastaan parlamentin lainsäädännöllä, Lady Hale sanoi.
– Toinen kysymys on, olisiko yksinkertainen parlamentin säätämä laki riittävä myöntämään hallitukselle oikeuden käynnistää prosessi, vai pitäisikö sen olla perusteellinen vuoden 1972 lain korvaaminen, Lady Hale totesi.
Lady Hale huomautti, että tapaus kuuluu korkeimman oikeuden arvioitavaksi, joten hän ei voi kommentoida sitä enempää tässä vaiheessa.
Theresa Mayn tavoitteena on ollut käynnistää Brexit-prosessi ensi maaliskuuhun mennessä ja saada eroprosessi päätöksen kevääseen 2019 mennessä. Lady Halen varoitusten perusteella pääministeri Mayn aikataulu näyttää turhan optimistiselta.