Näitä maita pidetään USA:ssa ensi vuoden uhkaavimpina huolina – Suomi ensi kertaa kartalle

Turvapaikanhakijat ja Euroopan unionin tilanne mainitaan ensi kertaa USA:n kärkiuhkien joukossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalainen Coun­cil on For­eign Re­la­tions kysyy vuosittain lähes 500 asiantuntijalta tulevan vuoden mahdollisista konflikteista ja turvallisuusskenaarioista.

Ensi vuoden kyselyssä ovat Lähi-itää ja Syyriaa koskevat huolet syrjäyttäneet aiemmat ykkösuhat.

Syyrian sisällissotaa ISIS, Irak ja pakolaistilanne mukaan lukien pidetään tasaisesti kasvaneena kärkiuhkana. Niihin liittyvien yllättävien tapahtumien katsotaan voivan uhata myös USA:n turvallisuutta ja Pohjois-Amerikan mannerta.

Ensimmäisen luokan uhaksi on kyselytuloksissa luokiteltu Syyrian konfliktin syveneminen ja ulkopuolisten mukaan tulo.

Kyselytuloksista kertoo National Journal. Sen kartassa on punaisella merkitty muun muassa Lähi-idän maat, Euroopan unioni, USA itse ja Pohjois-Korea. Näin mukana on myös Suomi. Esimerkiksi USA on mukana pelätyn terrori- tai kyberhyökkäyksen perusteella.

Kartan ei sanota välttämättä heijastavan tulevia levottomuus- tai sota-alueita, vaan alueita, joita USA:n päättäjät tulevat seuraamaan miettiessään maansa intressejä.

Maailmankartan värit ovat varsin erilaiset kuin vuotta aiemmin, jolloin ne näyttivät tältä.

Uuden kyselyn tuloksissa mainitaan ensi kertaa ”pakolaisten ja siirtolaisten EU-maissa aiheuttama poliittinen epätasapaino lisääntyneiden levottomuuksien myötä, satunnaiset terroristi-iskut tai väkivalta pakolaisia ja siirtolaisia kohtaan”.

Huolissa sanotaan olevan kyse myös amerikkalaisten asiantuntijoiden lisääntyneistä kysymyksistä koko EU:ta kohtaan. Myös Itä-Euroopan haluttomuus ottaa pakolaisia on huomioitu.

Kyselyssä Kiinan ja naapurimaiden rajaerimielisyydet sekä Ukrainan tilanne ovat saaneet viimevuotista vähemmän huomiota. Ukrainan tulitauko vaikuttaa pysyvän. Uutena huolena on tullut mahdollinen konflikti Venäjän ja jonkin Nato-maan välille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)