Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo tuoreessa päätöksessään, että Sveitsillä oli oikeus asettaa ”koko opetussuunnitelma” ja lasten ”onnistunut integraatio” yhteiskuntaan uskonnonvapauden edelle. Asiasta uutisoi tässä BBC.
Tuomioistuimen tiedotteen mukaan vuonna 2010 alkaneessa tapauksessa oli kyse kahden turkkilaissyntyisen sveitsiläisvanhemman tekemästä kanteesta. Muslimivanhemmat olivat kieltäytyneet lähettämästä vuosina 1999 ja 2001 syntyneitä tyttäriään pakollisille koulun uimaoppitunneille Sveitsin Baselissa. Syynä oli se, että pojat osallistuvat samoille oppitunneille.
Sveitsin opetusviranomaisten mielestä vanhemmilla ei ollut oikeutta estää lastensa osallistumista uimaoppitunneille. Sveitsissä vain murrosikään ehtineet tytöt voivat kieltäytyä osallistumasta uimaopetukseen poikien kanssa.
Vanhemmat eivät tästä huolimatta sallineet lastensa osallistumista tunneille. Sveitsiläisoikeus katsoi heidän rikkoneen velvollisuuksiaan vanhempina ja määräsi heidät lopulta maksamaan 1 400 Sveitsin frangin eli noin 1 300 euron sakot. Vanhemmat valittivat asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Valituksessa katsotaan, että ratkaisu rikkoo heidän oikeuttaan uskonnonvapauteen.
Ihmisoikeustuomioistuin myönsi, että vapautuksen kieltäminen tytöiltä loukkasi heidän uskonnonvapauttaan. Tuomioistuin totesi kuitenkin, että asiassa kyseessä ollut laki oli tarkoitettu ”suojelemaan ulkomaalaisia oppilaita kaikenlaiselta sosiaaliselta syrjinnältä”.
Sveitsillä oli lisäksi tuomioistuimen mukaan oikeus suunnitella koulujärjestelmänsä sellaiseksi, että se vastaa maan tarpeita ja perinteitä.
Oikeus vapautukseen opetuksesta tulisi ihmisoikeustuomioistuimen mukaan sallia vain ”hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa”.
Tuomiossa huomioidaan myös, että tytöille oli tarjottu kompromissina ”hyvin joustavia järjestelyjä” kuten muun muassa oikeutta käyttää burka-uimapukua sekä vaihtaa vaatteita ilman että läsnä on poikia.