Kyseessä on ylimääräinen huippukokous, jossa on tarkoitus kokoontua keskustelemaan siitä, minkälaisena eri jäsenmaissa nähdään Euroopan unionin tulevaisuus Brexit-äänestyksen jälkeen. Iso-Britannia päätti kansanäänestyksessä juhannuksena erota EU:sta.
– Se on joko hajaantuminen, hajoaminen tai uusi ponnistus, Ranskan presidentti Francois Hollande määritteli EU:n tulevaisuuden kokouksen alla.
Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel varoitti ennen kokous vakavasta tilanteesta EU:n tulevaisuuden suhteen.
– Emme voi odottaa ratkaisua Euroopan kriisiin yhdeltä huippukokoukselta, hän sanoi.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti heittämästä hukkaan Brexitin aiheuttamaa kriisiä.
– Meidän on vakuutettava — kansalaisemme siitä, että olemme ottaneet Brexitistä opiksi, ja kykenemme palauttamaan vakauden ja turvallisuuden tunteen ja tehokkaan suojelun, Tusk sanoi.
Kokouksessa on tarkoitus käsitellä ainakin Euroopan yhteisen puolustuksen syventämistä. Esillä ovat olleet yhteinen rahoitusmekanismi puolustushankinnoille, puolustusteollisuuden yhteinen kehittäminen ja yhteinen komentokeskus eurooppalaisille joukoille. Kokouksessa keskustellaan myös mahdollisuuksista Euroopan turvallisuuden parantamiseksi terrorismiin ja maahanmuuttoon liittyen.
Valtionpäämiesten on tarkoitus käynnistää tiekartta, josta sovitaan ensi maaliskuussa Roomassa EU:n perustamissopimuksen 60-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.