Donald Heathfield ja Tracey Foley elivät lapsineen vuosikausia amerikkalaista unelmaa. Kaikki muuttui, kun Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n agentit iskivät perheen kotiin ja paljastivat totuuden. Kanadalaissyntyisinä esiintyneet Donald ja Tracey olivat todellisuudessa Venäjän ulkomaantiedustelun vakoojia. He olivat kylmän sodan jäänne, KGB:n kouluttamia soluttautuja-agentteja, jotka oli lähetetty länteen jo Neuvostoliiton aikaan.
Brittilehti Guardian on haastatellut perheen kahta poikaa Alex ja Tim Foleytä ja kertoo tässä heidän uskomattoman tarinansa.
Kanadassa syntyneiden Alex ja Tim Foleyn näkökulmasta heidän vanhempansa olivat menestyvän amerikkalaisperheen malliesimerkki.
Isä Donald Heathfield oli opiskellut Pariisissa ja Yhdysvaltojen maineikkaassa Harvardin yliopistossa ja työskenteli johtajana konsulttiyrityksessä Bostonissa. Perheen äiti Tracey Foley oli pitkään kotona lastensa kanssa ja ryhtyi sitten kiinteistövälittäjäksi.
Kulissit sortuivat, kun FBI iski perheen kotiin täysin yllättäen Timin 20-vuotissyntymäpäivänä kesäkuussa 2010. Kaikista talon ovista sisään virranneet mustiin pukeutuneet agentit pidättivät Donaldin ja Traceyn ja kiidättivät pojat heille varattuun hotellihuoneeseen.
Sen jälkeen totuus alkoi valjeta. Donald Heathfield ja Tracey Foley olivat kyllä heidän vanhempansa. Nimet kuuluivat kuitenkin kauan sitten kuolleille kanadalaisille. Todellisuudessa he olivat Andrei Bezrukov ja Elena Vavilova.
He olivat syntyneet Neuvostoliitossa ja heidät oli valittu pariskuntana osallistumaan huippusalaiseen KGB:n ohjelmaan, jossa koulutettiin länteen lähetettäviä soluttautuja-agentteja. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen pariskunta siirtyi työskentelemään sen seuraajalle SVR:lle.
Bezrukov ja Vavilova kuuluivat vakoojarenkaaseen, jota Yhdysvaltojen viranomaiset olivat seuranneet jo pitkään. Tieto heidän todellisesta henkilöllisyydestään oli saatu useita muitakin venäläisagentteja paljastaneelta myyrältä. Koko rinki napattiin samanaikaisesti.
FBI:n syytelista on kuin vakoojajännäristä ja todistaa, että pitkän linjan vakoojat olivat yhä aktiivisia. Syyttekuvauksissa vilisee asiakirjojen ja muun aineiston salaisia toimituksia, mystisiä rahasäkkejä ja koodattuja viestejä. Amerikkalaisviranomaisten mukaan Bezrukov liikkui päättäjäpiireissä. Ei ole varmaa, millaisia tietoja aviopari ehti välittää Venäjälle uransa aikana.
Sankarin vastanotto
Alex ja Tim Foley elävät nykyisin Venäjällä. Vakoojapaljastuksen jälkeen kanadalaisiksi itsensä kuvitelleet pojat lennätettiin suoraan Moskovaan. Siellä he saivat uudet passit. Etunimet ovat muuttuneet Aleksanderiksi ja Timofeiksi. Sukunimi, Vavilov, on yhä äidin.
Monimutkainen tausta on johtanut ongelmiin. Venäjä ei tunnu heistä kodilta ja opintojen jatkaminen länsiyliopistoissa on ollut hankalaa.
Molemmat taistelevat myös yhä viranomaisten kanssa saadakseen Kanadan kansalaisuutensa takaisin.
Aleksander ja Timofei muistelevat Guardianille hämmentävää matkaansa Venäjälle kuusi vuotta sitten. Lentokentällä oli ollut vastassa ryhmä heidän vanhempiensa kollegoita.
”He näyttivät meille kuvia vanhemmistamme parikymppisinä univormuissa. Heillä oli kuvissa mitaleja. Tässä vaiheessa tajusin, että tämä on todellakin totta. Siihen asti olin kieltäytynyt uskomasta mitään tästä”, Aleksander toteaa.
Vanhemmat saapuivat Moskovaan muutamaa päivää myöhemmin. He olivat myöntäneet vakoilusyytteet newyorkilaistuomioistuimessa ja heidät lennätettiin Venäjälle osana vakoojavaihtoa.
Andrei Bezrukov ja Elena Vavilova otettiin kotimaassa vastaan sankareina. He pääsivät tapaamaan silloista presidenttiä ja nykyistä pääministeriä Dmitri Medvedeviä, joka myönsi heille kunniamitalit ansiokkaasta palveluksesta.
Sen jälkeen he tapasivat maan nykyisen presidentin ja silloisen pääministerin Vladimir Putinin. Mediatietojen mukaan vakoojat ja Putin lauloivat yhdessä neuvostoaikaisia isänmaallisia lauluja.
Putinin aikana paljastuneille venäläisagenteille on tavallisesti järjestetty töitä valtion tutkimuslaitoksista, pankeista tai öljy-yhtiöistä. Bezrukov toimii tätä nykyä tiettävästi tutkijana Moskovan arvostetussa MGIMO-yliopistossa. Hän on myös kirjoittanut kirjan Venäjän geopoliittisista haasteista. Hänen vaimonsa vaiheista ei ole tietoa.