”Täällä ei voi olla laiska” – HS: Yhdysvalloissa pakolaiset tulevat toimeen omillaan

Noin puoli vuotta Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen pakolaisen odotetaan elättävän itsensä, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat ottaa tänä vuonna satatuhatta pakolaista. Kaikki pakolaiset ovat käyneet lähtömaassa tai pakolaisleireillä läpi 2–4 vuoden seulonnan, jossa tarkistetaan terveys ja tausta.

Verovaroin rahoitettu pakolaisjärjestö ECDC ja kahdeksan muuta yhdysvaltalaista pakolaisjärjestöä jakavat tulijat keskenään.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Suuri ero Yhdysvaltain ja Euroopan välillä on pakolaisten työllistyminen. Yhdysvalloissa pakolaiset haetaan lentokentältä ja heille järjestetään koulut ja asunnot, mutta vuokra maksetaan vain muutaman kuukauden ajan. Noin puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen pakolaisen odotetaan elättävän itsensä.

– Kahdeksan kuukauden kuluttua saapumisestaan 85–90 prosenttia pakolaisistamme tulee toimeen omillaan, pakolaisjärjestö ECDC:n kouluttaja David Gooze kertoi.

Turvapaikanhakija sen sijaan ei voi mennä töihin yhtä nopeasti, koska hän vasta hakee lupaa jäädä maahan. Työlupaa voi hakea noin puolen vuoden kuluttua saapumisesta. Gooze tietää, että Pohjoismaissa työluvan saaminen on vaikeampaa.

– Teillä on – mikä sen nimi olikaan? – sosialistinen järjestelmä. Mutta Yhdysvallat perustuu rahaan. Täällä ei voi olla laiska.

Yhdysvalloissa kielitaidottomien pakolaisten töihin päädyn mahdollistavat monen kerroksen työmarkkinat. Työttömyysaste on viisi prosenttia.

Pakolaisjärjestö ECDC:llä on sopimus kuuden tehtaan kanssa pakolaisten työllistämisestä. Pakolaiset ovat haluttua työvoimaa, koska he ovat ahkeria.

Monet aloittavat minimipalkalla. Kun he ovat todistaneet 3–4 kuukaudessa suoriutuvansa aikatauluista, pakolaisjärjestö auttaa heitä hakemaan parempia töitä.

Goozen mukaan kolmannes pakolaisista etenee vähitellen sille alalle, jolla he työskentelivät lähtömaassaan. Harvat kuitenkaan pääsevät vastaaviin töihin kuin kotimaassaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS