Komissio esittää, että euromaiden valtionvelat paketoidaan yhteen uudenlaiseksi euroalueen laajuiseksi rahoitusinstrumentiksi.
Uuden ”European Safe Asset” -nimisen rahoitusinstrumentin on tarkoitus lisätä heikommassa taloustilanteessa olevien euromaiden lainojen kysyntää ja tukevoittaa yhteisvaluutta euroa. Samalla se rohkaisisi pankkeja parempaan riskinhallintaan ja monipuolistaisi niiden portfolioita. Valtioiden velkataakkaa ei sinällään yhdistetä. Esitys ei myöskään puutu uuteen velanottoon.
Joukkolainaehdotus on osa tänään julkistettua talous- ja rahaliiton tulevaisuutta linjaavaa tuhtia komission ”työkalupakkia”.
– Euron on vahvistettava rooliaan vaurauden sekä taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lähteenä joka euromaassa. Emme voi odottaa seuraavaa kriisiä, totesi eurosta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis keskiviikkona Brysselissä.
Pallo nyt jäsenmailla
Komission mukaan 19. euromaan yhteiset joukkolainat olisivat helpoin tapa pitää kaikkien euromaiden korkokulut matalina. Mutta etenkin Saksan korviin uusi ehdotus ei kuulosta hyvältä. Eikä ihme: Saksan maksamat korot kasvaisivat, muiden laskisivat – kyse olisi siis Saksan suorasta tuesta muille euromaille. Komissio myöntääkin paperissaan, että suunnitelman tiellä on paljon selvitettäviä asioita. Paperin sävy on muutenkin varovainen.
Yhteisen velkainstrumentin lisäksi 33-sivuinen tulevaisuuspaperi ehdottaa useita makrotaloudellisia vakauttamismekanismeja ja muita uudistuksia, joilla pyritään tekemään euromaiden pankeista kestävämpiä sekä saamaan pankki- ja pääomamarkkinaunioni valmiiksi. Lisäksi komissio suunnittelee euromaiden talouskurin ja EU-rahoituksen kytkemistä toisiinsa. Pankki- ja pääomaunioni on tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2019 ja euroalueen uusi arkkitehtuuri vuoteen 2025 mennessä. Pallo on nyt jäsenmaiden käsissä.
”Syksyllä alkaa tapahtua”
– Yhteistyön syventäminen talous- ja rahaliiton osalta on välttämätöntä, EPP:n pääsihteeri Antonio Lóez-Istúriz kommentoi Verkkouutisille.
Euroalueen kehittämisen suhteen on eletty hiljaiseloa jo monet vuodet. Lóez-Istúriz muistuttaa, että tunnelma on muuttunut integraatiomyönteisemmäksi Ranskan presidentinvaalien jälkeen. Presidentti Emmanuel Macron ajaa euroalueelle muun muassa yhteistä budjettia ja valtiovarainministeriä.
– Olen täysin vakuuttunut, että tulemme lähivuosina ottamaan konkreettisia askeleita eteenpäin tällä saralla, toteaa EPP:n pääsihteeri.
Myös Ranska ja Saksa tuntuvat löytäneen toisensa uudelleen. Brysselissä uskotaan, että mikäli liittokansleri Angela Merkel valitaan jatkokaudelle syyskuussa, alkaa tapahtua. Merkel ja Macron ovat jo lupailleet, että maat esittävät yhdessä paitsi talous- ja rahaliittoa, myös puolustusta koskevia EU-yhteistyön syventämissuunnitelmia. Jopa EU:n perussopimuksen avaus ensi vaalikaudella on ollut keskustelussa.
Tänään julkistetut euroalueen esitykset ovat yksi viidestä paperista, jolla komissio linjaa EU:n tulevaisuutta Brexitin jälkeen. Seuraavaksi odotellaan esityksiä EU:n yhteisen puolustuksen syventämiseksi. Syksyllä on luvassa vielä paperi EU:n budjetin tulevaisuudesta.
Toimittaja: Heli Satuli