Jutussa on kyse irtisanomistapauksesta, jossa tanskalainen lastentarhanopettaja Karsten Kaltoft sai potkut Billundin kunnalta. Hänen ei katsottu voivan täyttää tehtäviään ylipainonsa vuoksi.
Kaltoft painoi irtisanomishetkellään liki 160 kiloa. Kunnan mukaan hän tarvitsi apua lasten kengännauhojen sitomisessa.
Kaltoft haastoi kunnan oikeuteen. Hänen mukaansa irtisanominen oli syrjivä ja laiton.
Tanskalainen tuomioistuin teki asiasta ennakkoratkaisupyynnön Euroopan unionin tuomioistuimelle.
Ennakkoratkaisupyynnössä kysytään muun muassa tuleeko lihavuutta kohdella yhdenvertaista kohtelua työssä ja ammatissa koskevan EU-direktiivin mukaisena vammana.
Tuomioistuin kysyi myös, seuraako henkilön lihavuudesta konkreettisesti se, että direktiivin mukaisen vammaan perustuvan syrjintäkiellon tulisi päteä myös häneen.
Unionin tuomioistuin joutuu myös ratkaisemaan onko todistustaakka vastaavissa asioissa jatkossa työnantajalla vai työntekijällä.
Suuri merkitys työmarkkinoilla
Kaltofin jutulla voi olla suuri merkitys työmarkkinoilla. Mikäli liikalihavuus katsotaan vammaksi, tarkoittaa se käytännössä vammaisille tavallisesti taattujen oikeuksien ulottamista vakavasti ylipainoisiin.
Periaatteessa ylipainoiset ihmiset voisivat siten vaatia työnantajiaan esimerkiksi järjestämään heille autopaikan riittävän läheltä työpaikkaa.
Tapaus on herättänyt huomiota Britanniassa, jonka väestöstä peräti 64 prosenttia on ylipainoisia tai liikalihavia.
”Tapauksella voi olla merkittävä vaikutus työnantajille etenkin Britanniassa. Brittituomioistuimet ovat kieltäytyneet pitämästä liikalihavuutta sellaisenaan vammana. Jos unionin tuomioistuin päätyy erilaiseen ratkaisuun, tulee syrjintälakeja arvioida täysin uudella tavalla”, syrjintätapauksiin erikoistunut lakimies Audrey Williams kommentoi Guardianille.
Hänen mukaansa Kaltofin voitto tarkoittaisi käytännössä sitä, että lihavuutta tulisi lähestyä kuin mitä tahansa henkistä tai fyysistä vammaa.
”Suurin muutos koskisi kuitenkin työnantajan velvoitetta tehdä kohtuulliset työhön ja työoloihin liittyvät järjestelyt työntekijälle. Lihavalle esimerkiksi työpaikalle pääsy voi olla vaikeaa ja tavalliset istumajärjestelyt ongelmallisia”, Williams sanoi.
Liikalihavuuden luokittelu vammaisuudeksi johtaisi myös siihen, ettei työnantaja saisi tehdä rekrytointitilanteessa olettamuksia ihmisen työkyvystä tämän painon perusteella.