”Lokakuun yllätys” voi ratkaista USA:n presidentinvaalit

Sekä demokraattipuolue että Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset yrittävät varautua Wikileaksin "lokakuun yllätykseen".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Demokraattipuolueen presidenttiehdokas Hillary Clinton vaikuttaisi olevan tällä hetkellä turvallisessa johtoasemassa mielipidetiedusteluissa kilpailijaansa, republikaanien ehdokas Donald Trumpiin nähden.

Demokraattipuolueessa on kuitenkin herännyt pelko siitä, että ”lokakuun yllätys” saattaa kääntää lopputuloksen Trumpin eduksi juuri ennen 8. marraskuuta järjestettäviä Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

”Lokakuun yllätys” on Yhdysvalloissa vakiintunut termi yllättävälle tapahtumalle ja julki tulevalle informaatiolle, joka kääntää vaalien tuloksen. Termi syntyi vuoden 1972 presidentinvaaleissa, kun presidentti Richard Nixonin ulkopoliittinen neuvonantaja Henry Kissinger julisti lokakuun lopussa juuri ennen presidentinvaaleja, että ”rauha on käsillä” Vietnamin sodassa. Sen uskotaan ratkaisseen Nixonille ylivoimaisen voiton vaaleissa.

Nyt ”lokakuun yllätystä” osataan odottaa jo etukäteen, koska tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on kertonut julkaisevansa lisää paljastuksia Hillary Clintonista.

Kytköksiä Isisiin

Assange paljasti vastikään Venäjän propagandakanava RT:n haastattelussa, että Wikileaksin hallussa on ranskalaisen teollisuusyhtiön La Fargen sähköposteja, jotka paljastavat yhtiön, Clintonin ja terroristijärjestö Isisin välisiä yhteyksiä.

Assangen mukaan sementtiä valmistava La Farge oli mukana erilaisissa bisnesdiileissä Isisin kanssa, ja toisaalta rahoitti Clintonin säätiötä. Clinton oli 1990-luvun alussa myös yhtiön hallituksessa. La Fargen yhteydet Isisiin paljasti ensimmäisenä ranskalaislehti Le Monde.

Assange kertoi jo aiemmin, että Clinton-sähköposteista löytyisi todistusaineistoa siitä, miten Clinton vaikutti aseohjelmaan, jolla Libyan kautta aseistettiin kapinallistaistelijoita Syyriassa – ja Assangen mukaan niihin olisi lukeutunut myös Isis.

Isis-kytkösten ohella Assange vihjasi, että tulevat paljastukset saattaisivat liittyä Saudi-Arabian rooliin Clintonin säätiön rahoittamisessa.

Politicon mukaan demokraateissa hermoillaan tulevista Clintoniin liittyvistä paljastuksista. Julkaisun mukaan sekä demokraattien että republikaanien puolustus- ja turvallisuusasiantuntijat vaativat presidentti Barack Obamalta tiukkoja toimia mikäli selviää, että Venäjä oli demokraattipuolueeseen kohdistuneiden kyberhyökkäysten takana.

Wikileaks julkisti heinäkuussa yli 19 000 demokraattien kansallisen komitean (DNC) virkailijoiden lähettämää sähköpostiviestiä. Samalla paljastui, että demokraattipuolue oli tehnyt töitä haitatakseen ehdokkuudesta kilpailleen Bernie Sandersin kampanjaa. Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset epäilevät, että hakkeroinnin taustalla olivat Venäjän tiedusteluelimet.

Venäjä takana?

Jos Yhdysvaltain viranomaiset pystyisivät osoittamaan, että Venäjä yrittää vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputulokseen, sillä voisi olla vaikutusta siihen, miten kansalaiset ottavat vastaan mahdolliset tulevat Clintonia koskevat paljastukset.

Politicon mukaan toimenpiteiden aloittaminen kyberhyökkäyksestä vastuussa olevaa valtiota vastaan on kuitenkin hyvin hidasta. Turvallisuusalan asiantuntijoiden mukaan selvityksen tekeminen ja esimerkiksi taloudellisten sanktioiden määrääminen Venäjälle rangaistukseksi kyberhyökkäyksestä veisi vähintään useita viikkoja. Rikossyytteiden nostaminen taas veisi useita vuosia. Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään jo kolmen kuukauden kuluttua, joten aika on kulumassa vähiin.

Toistaiseksi ei ole myöskään selvää, ovatko DNC:hen iskeneet hakkerit Venäjän palkkalistoilla. Obama toppuutteli Venäjän rankaisemista viime viikolla sanomalla, että ”se edellyttää, että pystymme oikeasti selvittämään asian ja tiedämme, mistä puhumme”.

Venäjä on kiistänyt, että sillä olisi osuutta DNC:n hakkerointiin. Myös Julian Assange kiisti asian RT:n haastattelussa.

Tulevien paljastusten uhka on saanut aikaan reaktioita korkealta taholta.

– Presidenttimme pitäisi olla Yhdysvaltain kansalaisten valitsema, ei ulkomaisten vihollisten tai intressien, turvallisuusalan ajatushautomon Aspen Institute Homeland Security Groupin asiantuntijat kirjoittivat julkilausumassaan.

Julkilausuman allekirjoittajien joukossa oli muun muassa kaksi entistä tiedustelupalvelu CIA:n johtajaa Michael Hayden ja William Webster. Julkilausuman 31 allekirjoittajan joukossa oli sekä demokraatteja että republikaaneja.

– Tämä ei ole vain hyökkäys yhtä puoluetta, vaan Yhdysvaltojen demokratian uskottavuutta kohtaan. Ja tämä ei välttämättä ole viimeinen vastaava hyökkäys. On hyvin mahdollista, että vastuussa olevat varastavat ja julkaisevat vielä lisää tiedostoja, ja jopa ujuttavat tiedostoihin sopivia väärennöksiä, julkilausumassa todettiin.

Eräs Politicon haastattelema republikaanien kongressiedustaja arvioi, että ”ulos päästettyä pullon henkeä ei saa enää takaisin”.

– Jonkinlainen reaktio Venäjää vastaan ei muuta sitä tosiasiaa, että tuolla jossain on informaatiota. Se informaatio tulee julki, oletan että sitä tulee julki kuukausittain, nimettömänä pysyvä edustaja totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Politiikka

Kansanedustaja suree Ukrainan lapsia

80 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä on muistutus siitä, mihin äärimmäinen kansallismielisyys, valheelliset argumentit ja kansojen alistaminen voivat johtaa, Pia Kauma toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS