”Meidän on saatava turvapaikkajärjestelmämme toimimaan ja varmistettava, että kaikilla mailla on odotetut valmiudet, että panemme lait ja direktiivit toimeen ja että meillä on tarvittavat resurssit. Kaikki ei tietenkään ole valmista vielä 2015 mennessä, mutta pääsemme hitaasti tavoitteisiimme”, komissaari Cecilia Malmström totesi Wall Street Journalin haastattelussa torstaina.
Malmströmin mukaan Irakin ja Syyrian kriisit tulevat lisäämään EU-alueelle tulevia pakolaismääriä ja tilanteeseen on valmistauduttava. Malmström kuitenkin painotti, ettei EU voi ryhtyä suuriin toimenpiteisiin taloudellisten realiteettien vuoksi.
EU ei Malmströmin mielestä myöskään voi ottaa vetovastuuta Italian mittavasta Mare Nostrum -operaatiosta, jolla se on pyrkinyt valvomaan ja hillitsemään Välimeren yli Italiaan tulevaa pakolaisvirtaa.
Italian viranomaisten antamien tietojen perusteella Mare Nostrumiin osallistuneet alukset ovat pelastaneet mereltä noin 25 000 pakolaista sen jälkeen, kun operaatio aloitettiin vuonna 2013. Tänä aikana Italiaan rantautui kaikkiaan hieman yli 35 000 pakolaista, joista 24 000 oli laillinen oikeus turvapaikkaan Italiassa.
”Italialaisten mukaan Eurooppa ei auta heitä. Todellisuudessa autamme heitä kuitenkin paljon. Heidän on silti oltava tarkempia avunpyynnöissään ja selvitettävä, mitä he tarvitsevat. Emme voi vain kirjoittaa shekkejä”, Malmström sanoi.
Malmströmin mukaan Mare Nostrum on pelastanut tuhansia henkiä. Sitä ei kuitenkaan voida korvata EU-operaatiolla, kun Italia pian leikkaa siihen ohjattavia resursseja.
”Meillä ei ole siihen varoja”, Malmström totesi.
Irakin tilanteeseen puututaan ensisijaisesti perheiden yhdistämisen kautta.
”Pakolaisverkostot mobilisoidaan ja uskon, että kaikki alkaa perheiden yhdistämisellä”, Malmström sanoi Irakin pahenevasta kriisistä.
Hän muistutti myös, että Ruotsissa on EU:n suurin irakilaisväestö.
”Yksi Tukholman lähistöllä sijaitseva kaupunki on ottanut vastaan enemmän irakilaisia pakolaisia kuin koko Yhdysvallat. Jos Irakin tilanne huononee, on tästäkin keskusteltava”, Malmström linjasi.
Malmström pyöritteli myös ideaa EU:n ulkopuolelle perustettavista turvapaikkatoimistoista. Hänen mukaansa EU:n olisi luotava turvapaikkaa etsiville enemmän laillisia tapoja tulla EU-maihin.
”Jos et tule rajalle, sinulla ei ole mitään mahdollisuuksia. Laillisia maahantulotapoja on lisättävä. Näitä voisivat olla vaikkapa humanitaariset viisumit, turvapaikkahakemuskäsittelyjen jakaminen jäsenvaltioiden kesken tai EU:n ulkopuolella järjestettävät turvapaikkahakemusmahdollisuudet.”
Turvapaikkatoimiston avaaminen ongelmakohteeseen olisi Malmströmin mukaan kuitenkin haasteellista.
”Suurin ongelma on se, että jos avaamme toimiston vaikka Bengasissa (Libya), ovella on päivässä 200 000 ihmistä.”
Malmström ei usko EU:n ulkopuolisten pakolaistoimistojen perustamisen olevan mahdollista nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei EU-alueelle tavalla tai toisella pyrkivien pakolaisten muodostama ongelma tule katoamaan.