FRA:n pääjohtaja Ingvar Åkesson kiisti mahdollisuuden eduskunnan puolustusvaliokunnassa, kun parlamentti vuonna 2008 sääti niin sanotut FRA-lait.
– Tärkein kysymys, jonka itse esitin, oli se, jäljittääkö FRA (Försvarets Radioanstalt) viestejä aktiivisesti. Siihen kysymykseen FRA-johtaja vastasi ”ei”, vihreitä valiokunnassa edustanut Peter Rådberg sanoo SVT:n uutisille.
Åkessonilta kysyttiin myös, tekisivätkö uudet FRA-lait aktiivisen viestinjäljityksen – siis hakkeroinnin – lailliseksi. Myös tähän kysymykseen Åkesson vastasi kieltävästi.
SVT:n saamien tietojen mukaan kuitenkin vuonna 2010 useat aihetta käsitelleen komitean kansanedustajajäsenet saivat tekaistulla Lars Larsson -nimellä allekirjoitetun sähköpostin lähettäjältä, joka sanoi työskentelevänsä FRA:ssa. Lähettäjä arvioi, että FRA saattaa ryhtyä aktiiviseen viestijäljitykseen. Sähköpostia pidettiin niin uskottavana ja herkkänä, että se määrättiin suurelta osin salaiseksi.
SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag granskning on nyt hankkinut yhdessä toimittajien Glenn Greenwald ja Ryan Gallagher kanssa käsiinsä NSA:ssa työskennelleen Edward Snowdenin asiakirjoja. Niihin kirjatut tiedot vahvistavat sen, mistä ”Larsson” jo kolme vuotta sitten varoitti: FRA hakkeroi tietojärjestelmiä yhdessä NSA:n kanssa.
FRA:n ja NSA:n johtajien tapaamista käsittelevistä asiakirjoista ei ilmene, mihin kohteisiin FRA:n tiedustelu on kohdistunut niin sanotussa operaatio Winterlightissa. Sen sijaan se tiedoista ilmenee, että 100 ”hyökkäystä” on tuottanut viiden koneen tietojen ohjaamisen Iso-Britannian tiedusteluelin GHCQ:n koneille