Ministeri Petteri Orpo on tällä viikolla tiistaista perjantaihin vierailulla Ukrainassa, missä hän tutustuu Suomen osallistumiseen siviilikriisinhallinnan operaatioihin.
Ukrainassa työskentelee yli 30 suomalaista tarkkailijaa ja asiantuntijaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailuoperaatiossa sekä EU:n neuvonanto-operaatiossa.
Etyjin operaatio tarkkailee Ukrainan konfliktia ja Minskin tulitaukosopimuksen toimeenpanoa erityisesti Itä-Ukrainassa sekä Ukrainan että itäisten separatistialueiden puolella. Lisäksi Etyj tarkkailee kahta Ukrainan ja Venäjän välistä rajanylityspaikkaa.
Sisäministeriön mukaan EU:n kriisinhallintaoperaation tehtävänä on tukea ja antaa asiantuntija-apua Ukrainan turvallisuussektorin kuten poliisin, rajaturvallisuuden, syyttäjälaitoksen uudistuksissa. Lisäksi tehtävänä on vahvistaa korruptionvastaista työtä Ukrainan hallinnossa. EU:n operaatio kuuluu EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja ulkosuhdehallinnon kriisinhallintatehtäviin.
Orpo tapaa suomalaisten siviilikriisinhallinnan asiantuntijoiden lisäksi Harkovan alueen kuvernöörin ja turvallisuusviranomaisia. Tapaamisissa perehdytään ministeriön mukaan erityisesti konfliktin tilannekuvaan, turvallisuustilanteeseen sekä konfliktin muihin vaikutuksiin kuten järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Kiovassa Orpo vierailee kummankin operaation päämajassa ja tapaa niiden johtoa.
Sisäministeriöstä kerrotaan, että tapaamisessa ukrainalaisen virkaveljensä sisäministeri Arsen Avakovin kanssa Orpo keskustelee erityisesti poliisiyhteistyöstä, Ukrainan poliisin uudistuksista sekä uudesta poliisilaista. Tapaamisessa allekirjoitetaan myös Suomen ja Ukrainan yhteinen julkilausuma poliisiyhteistyöstä.
Suomen ja Ukrainan turvallisuusyhteistyön muotoina esitellään ministeriön mukaan suomalaisen hätäkeskustoiminnan, kyberturvallisuuden, kriisinhallinnan ja viranomaisyhteistyön erityisosaamista. Ministeriössä arvioidaan, että suomalaisina kumppaneina osaamisen kehittämisessä Ukrainan kanssa voisivat olla Hätäkeskuslaitos, Kriisinhallintakeskus, Poliisiammattikorkeakoulu ja Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskus.
Suomen Ukrainalle myöntämä tuki vuosina 2014–2016 on lähes 22 miljoonaa euroa. Tuki koostuu humanitaarisen avun ja kriisinhallinnan lisäksi eri asiantuntijahankkeista.