”Mikään valtio tai hallinto ei lähde sotaan sillä ajatuksella, että se häviää. Vladimir Putin ei ole poikkeus. Jos hän lähtee sotaan Nato-maita vastaan, hän tulee toimimaan sillä ajatuksella, että hän voi voittaa – vaikka tilanne eskaloituisi ydinsotaan asti”, Andrei Pjontokovski sanoo Interpeter Magazinelle.
Putinin politiikkaan perehtyneen Pjontokovskin mukaan Putin olettaa ydinpelotteen kylmän sodan aikana muodostaman kauhun tasapainon murtuneen.
”Putinin vaatimattomimmatkin suunnitelmat venäläisten alueiden yhdistämisestä vaatisivat rajamuutoksia ainakin kahdessa Nato-maassa, Virossa ja Latviassa. Tämä vaikuttaisi mahdottomalta kauhun tasapainon ja Naton viidennen artiklan takuiden vuoksi.”
Pjontokovski ei kuitenkaan usko kauhun tasapainon pätevän nykymaailmassa, jossa häikäilemätön toimija voi hyödyntää kansainvälisen tilanteen epävakautta ja saavuttaa merkittävän ulkopoliittisen edun ydinaseiden paikallisella käytöllä tai pelkällä sen uhkalla.
”Toinen osapuoli ei reagoisi hyökkäykseen, koska se johtaisi myös sen tuhoutumiseen.”
Pjontokovski kysyykin, miten Nato reagoisi, jos Viron Narvan etniset venäläiset äänestäisivät Venäjään liittymisestä ja Moskovan joukot marssisivat Viroon.
Hänen mukaansa ei ole lainkaan varmaa pitäisivätkö turvatakuut tässä tilanteessa, vai painaisiko ydiniskujen riski vaakakupissa Nato-kumppani Viron loukkaamattomuutta enemmän.
”Putin tietää, että jos Nato tulee Viron apuun, voi hän vastata rajatulla ydiniskulla esimerkiksi kahteen eurooppalaiseen pääkaupunkiin, mutta ei tietenkään Pariisin tai Lontooseen”, Pjontokovski toteaa.
Pjontokovskin mukaan Naton toimettomuus merkitsisi kuitenkin sekä puolustusliiton loppua että Yhdysvaltojen loppua maailman ykkösvaltiona.
”Se tekisi Putinin Venäjästä koko Euroopan mantereen hallitsevan voiman.”
Pjontokovskin mielestä ei ole lainkaan hankala kuvitella, kuinka Nato-maiden kansalaiset vastustaisivat sotaan lähtöä esimerkiksi Narvan takia. Etenkin, kun konflikti voisi johtaa ydinsotaan.
Venäjän strategiana onkin Pjontokovskin mukaan halvaannuttaa Länsi eskaloituvan konfliktin pelotteella.
”Sen onnistumisesta on jo todisteita. Ei ollut sattumaa, että Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman ja Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussenin ensimmäinen vastaus Ukrainan kriisin oli julistus siitä, että Naton ja Yhdysvaltojen sotilaallinen väliintulo on täysin poissuljettu vaihtoehto, koska Ukraina ei ole puolustusliiton jäsen.”