Ruotsi ja USA syventävät puolustusyhteistyötään – tästä on kyse

Yhdysvallat ja Ruotsi syventävät yhteistyötään. Syynä on Venäjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter ja apulaispuolustusministeri Bob Work tapasivat keskiviikkona Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön tiedotteen mukaan tilaisuudessa allekirjoitettiin yhteinen lausuma maiden välisen puolustusyhteistyön syventämisestä.

Vaikka sopimus ei olekaan sitova, on se Peter Hultqvistin mukaan silti tärkeä Yhdysvaltojen ja Ruotsin välisille puolustussuhteille.

– Tämä on hyvin tärkeä lausunto Ruotsille. Se myös osoittaa, että transatlanttinen yhteys on hyvin tärkeä Ruotsille ja meidän osallemme Eurooppaa, Hultqvist toteaa Defense Newsin haastattelussa.

– Meillä ei ole ollut tällaista kattavaa sopimuskokonaisuutta aiemmin Yhdysvaltojen kanssa. Meillä on ollut useita erillisiä sopimuksia, mutta ei yleistä kattavaa sopimusta.

Peter Hultqvist painottaa tiedon jakamisen tärkeyttä maiden välillä. Hän viittaa sillä sekä tiedustelutietoon että turvallisuusarvioihin.

Hultqvist myöntää, että halu tiivistää puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa kumpuaa Venäjän toiminnasta. Se kuvastuu sopimuksen sanamuodoistakin.

”Turvallisuushaasteet ovat suurempia ja monimutkaisempia kuin vuosikymmeniin. Alueelliset vallat kokeilevat voimiaan naapureitaan, toisia valtioita ja kansainvälisiä instituutioita vastaan ja terrorismi ja ääriliikkeiden väkivalta vaikuttavat turvallisuuteemme yhä enemmän”, ministerien allekirjoittamassa lausunnossa todetaan.

Lausunnossa luetellaan seitsemän keskeistä osa-aluetta, joilla Ruotsi ja Yhdysvallat syventävät yhteistyötään.

Niitä ovat muun muassa tiedon jakamisen lisääminen, jolla pyritään erityisesti ”Pohjois-Euroopan turvallisuusympäristön parempaan ymmärtämiseen” sekä yhteisen harjoittelutoiminnan lisääminen.

Lausunnon perusteella Ruotsi ja Yhdysvallat pyrkivät myös jatkossa kehittämään yhdessä sekä asevoimiensa vedenalaista että ilmataistelukykyä. Lausunnossa vihjataan tältä osin myös sensorien ja asejärjestelmien hankintoihin.

Hultqvist vastaa myöntävästi, kun häneltä kysytään, onko odotettavissa Ruotsin ja Yhdysvaltojen välistä yhteistyötä sotilasteknologian saralla.

– Sanotaan vaikka, että työskentelemme sensoreiden parissa. Se riittäköön. Kyseessä on hyvin tärkeä osa vedenalaisia järjestelmiä ja lentokoneiden järjestelmiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)