– Kun Balkanin reitti taas aukeaa, puhkeaa Keski-Euroopassa ja Länsi-Balkanilla konflikti. Kun laittomia maahanmuuttajia tulee liikaa, kaikki maat sulkevat rajansa. Se johtaa riitoihin, Slovenian pääministeri Miro Cerar vastaa Die Weltin haastattelussa kysymykseen, mitä tapahtuisi, jos Turkin ja Euroopan unionin välisen pakolaissopimuksen kariutuisi.
Cerarin mukaan painetta Sloveniaa kohtaan lisää se, että Itävalta valmistautuu rajojen sulkemiseen. Hän arvioi, että Itävallan rajojen sulkeminen tapahtuu syys-lokakuun aikana.
Slovenian pääministeri ei kuitenkaan pidä tätä kehitystä toivottavana.
– Meidän pitäisi tehdä Euroopan ulkorajoilla kaikkemme sen eteen, että konfliktit Balkanilla ja Schengenin hajoaminen estettäisiin, Cerar sanoo.
Hän arvioi, että Länsi-Balkanin mailla ja Euroopan unionilla ei ole yhteistä tulevaisuutta, jos pakolaisongelmaa ei kyetä ratkaisemaan EU:n sisällä.
Cerar kertoo haastattelussa, että pakolaisdiili Turkin kanssa tarvittiin, koska Kreikka ei hoida tehtäviään turvapaikanhakijoiden pysäyttämisessä, vaan päästi turvapaikanhakijat vain eteenpäin. Cerar ehdotti aikoinaan, että kreikkalaisia autettaisiin, mutta Kreikan ja Makedonian rajalle luotaisiin toinen kontrollilinja.
– Jos Kreikka ei edelleenkään toimi vastuullisesti ja solidaarisesti, sitten muut Schengen-maat ryhtyvät kaikkiin mahdollisiin ratkaisuihin. Silloin kyse on olemassaolostamme, Cerar sanoo.
Hän huomauttaa, etät kyse ei ole siitä, etteikö pakolaisia haluttaisi auttaa. Kyse on Cerarin mukaan siitä, että turvapaikanhakijoita tulee liikaa, mailla ei ole mahdollisuuksia integroita uutta väestöä, ja se johtaa vastakkainasetteluun kantaväestön ja uuden väestön välillä.
Makedonia aikoo pitää rajansa suljettuna Kreikkaan nähden vuoden loppuun saakka. Jos Makedonia jälleen avaa rajansa, syntyy Cerarin mukaan dominoefekti.
– Itävalta sulkee rajansa, me suljemme rajamme, sen jälkeen Kroatia ja Serbia ja sitten Makedonian on taas suljettava oma rajansa.
Cerar huomauttaa, että turvapaikanhakijoiden tuloa Eurooppaan ei pysty nopeasti kokonaan rajoittamaan. Sen sijaan hänen mielestään pitäisi puuttua pakolaisuuden syihin. Se edellyttäisi Euroopan unionilta aktiivisempaa otetta Afrikassa ja Lähi-idässä.
Cerar varoittaa, että jos EU hajoaa, se tarkoittaa rajojen palautumista ja konflikteja eurooppalaisten maiden välille.