Verkkouutiset

Saksan Schäuble: Sveitsin äänestystulos tietää maalle ongelmia

Eurooppalaispoliitikkojen kommentit Sveitsin kansaäänestystuloksesta olivat happamanpuoleisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sunnuntainen kansanäänestys Sveitsissä EU-kansalaisten maahanmuuttokiintiöistä päättyi aloitteen läpimenoon niukasti 50,3 prosentin enemmistöllä.

EU:n komissio totesi lausunnossaan, että EU- ja Sveitsin suhteita on arvioitava uudelleen. Komission mukaan rajoitukset ovat vastoin vapaan liikkuvuuden periaatetta EU:n ja Sveitsin välillä.

– EU tutkii tämän äänestystuloksen vaikutukset unionin ja Sveitsin suhteisiin kokonaisuudessaan.

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz totesi, että sopimuksia on noudatettava. Hän kuitenkin huomautti, että asiaa pohdittaessa on pidettävä pää kylmänä

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble piti tulosta valitettavana ja sanoi, että se ”luo Sveitsille paljon ongelmia monilla alueilla”.

Euroopan parlamentin suurimman ryhmän keskustaoikeistolaisen EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul muistuttaa tiedotteessaan, että vapaa liikkuvuus on unionin ydinperiaate.

– Sveitsillä on EU:n kanssa sitova sopimus kaikkien EU-kansalaisten vapaasta liikkumisesta. EU takaa myös sveitsiläisille vapaan liikkuvuuden EU:ssa. On valitettavaa, että Sveitsin hallituksen on muutettava asennettaan tässä perustavaa laatua olevassa asiassa EU:n kanssa. Tilaa neuvotteluille ei ole, eikä sääntöjä voi muuttaa yksipuolisesti, Daul sanoi.

Vihreiden kärkiehdokas Euroopan parlamenttivaaleissa Sven Giegold oli myös jyrkkänä. Hän piti äänestystä ”historiallisena takaiskuna Sveitsille”. Hän totesi, että jos Sveitsin sopimus EU:n kanssa neuvotellaan uusiksi, siinä on huomioitava myös Sveitsin pankkisalaisuus ja verodumppaus.

Joka neljäs on ulkomaalainen

Sveitsin tehtyä ETA-sopimuksen EU:n kanssa – joka takaa vapaa liikkuvuuden EU:n ja Sveitsin välillä – maahan on muuttanut joukoittain EU-kansalaisia. Nyttemmin joka neljäs Sveitsissä asuva on ulkomaalainen.

Vuosittain maahan muuttaa 80 000 EU-kansalaista. Merkittävä joukko näistä on italialaisia. Sveitsin italiankielisessä Ticinon kantonissa kiintiöt saivat eniten kannatusta, peräti 68 prosenttia.

Kiintiöiden vastustajat voittivat lähinnä ranskankielisellä alueella ja suurissa kaupungeissa Zürichissä, Genevessä ja Bernissä. Saksankielisten alueiden enemmistö oli kiintiöiden kannalla.

Lähteet: Der Spiegel, Radiotelevisione italiana RAI, La Stampa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)