Lähi-idän asioihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh kommentoi Iltalehden blogissaan naisten asemaa Iranissa.
”Fakta on se, että kaikkialla missä noudatetaan islamin sääntöjä valtiollisella tasolla, naisten oikeuksia loukataan laillisesti – esimerkiksi nyt vaikka Iranissa ja Saudi-Arabiassa”, hän kirjoittaa.
Viikonloppuna Suomessakin uutisoitiin Saudi-Arabian viranomaisten laatimasta listasta, jossa käydään läpi 23 naisilta kiellettyä ammattia. Salehzadeh kertoo sen innoittaneen häntä listaamaan 16 asiaa, jotka iranilaisnaisilta on kielletty.
Verkkouutiset on kerännyt tähän joitakin Salehzadehin kirjaamia säännöksiä.
– Iranin perustuslain mukaan naisen elämä vastaa puolta miehen elämästä. Esimerkiksi naisen tappamisesta saa puolta pienemmän rangaistuksen kuin miehen tappamisesta.
– Mies saa ottaa neljä vaimoa, mutta nainen saa ottaa vain yhden puolison. Tämän lisäksi mies saa halutessaan solmia ”väliaikaisia avioliittoja”, jotka voivat kestää mitä vain muutamasta tunnista eteenpäin. Näin mies voi harrastaa sallitusti avioliiton ulkopuolisia suhteita. Naisella tätä oikeutta ei ole.
– Nainen tarvitsee viranomaisten luvan, jos hän haluaa mennä naimisiin ulkomaalaisen kanssa.
– Laulaminen julkisesti on kielletty naisilta. Heidän on pyydettävä siihen lupa viranomaisilta. Luvan saannin jälkeenkin he voivat esiintyä vain naisille.
– Naisilla pitää olla aviomiehensä lupa ulkomaanmatkoja varten.
– Naisilta on kielletty tiettyjen aineiden opiskelu. Niihin kuuluva esimerkiksi biologia, länsimainen kirjallisuus ja 75 muuta ainetta
– Iranissa ja erityisesti pääkaupungissa Teheranissa, jos nainen on ratissa huonosti tai ei ollenkaan hunnutettuna, Iranin hallinto saa takavarikoida hänen autonsa.
– Halaaminen tai jopa kättely julkisesti on kielletty muiden kuin sukulaisten välillä. Alan Salehzadehin mukaan Iranin suurlähettiläs ei tämän vuoksi koskaan kättele tasavallan presidentti Sauli Niinistön puolisoa Jenni Haukiota linnan juhlissa.
– Miehet ja naiset eivät saa katsella urheilukilpailuja yhdessä.
– Tytöt voi tuomita kuolemanrangaistukseen 9-vuotiaista alkaen, poikien ikäraja on 15 vuotta.
Alan Salehzadeh muistuttaa, että listauksesta huolimatta naisten tilanne on parempi Iranissa kuin Saudi-Arabiassa.
”Syynä on se, että Iranissa suuri osa kansasta ei ole lainkaan uskossa, vaan islamin mukaiset käytännöt ovat vallanpitäjien pakkosanelemia. Saudi-Arabiassa sen sijaan valtaosa väestöstä on hartaita muslimeja”, Salehzadeh toteaa.
Hänen mukaansa esimerkiksi naisten asema työelämässä on Iranissa merkittävästi parempi kuin Saudi-Arabiassa.
”Iranissakin kuitenkin mennään koko ajan yhä huolestuttavampaan suuntaan naisten oikeuksien suhteen.”