Turkin EU-suurlähettilään Faruk Kaymakcın mielestä maan EU-jäsenyysneuvottelut ovat Turkin ja Euroopan unionin välisten suhteiden selkäranka. Kaymakcı kirjoittaa asiasta Politico-lehden vieraskynä-palstalla.
EU on käynyt Turkin kanssa jäsenyysneuvotteluita jo vuodesta 1999 lähtien, mutta neuvottelut ovat erityisesti viime aikoina olleet kovassa vastatuulessa. Taustalla ovat maan nykyjohdon ja presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Turkin hallinnossa ja koulutusjärjestelmässä toteuttamat puhdistukset sekä journalistien ja kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen.
Euroopan parlamentti vaati jo viime vuoden lopulla Turkin jäsenyysneuvotteluiden väliaikaista jäädyttämistä ja varoitti maata heinäkuun alussa neuvotteluiden päättymisestä, jos Turkki ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen.
Kaymakcın mukaan mielipidemittaukset osoittavat, että yli 75 prosenttia turkkilaisista haluaisi maan liittyvän Euroopan unioniin. Kaymakcı syyttää Brysseliä jäsenmaiden tahtoon alistumisesta 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, minkä hän katsoo hidastaneen Turkin jäsenyysprosessia merkittävästi.
– Brysselin on aika laittaa Turkin jäsenyysprosessi raiteilleen, hän vaatii.
– Turkin jäsenyyden vastustajat ovat aina sanoneet, että maa on liian iso, liian köyhä ja liian erilainen (he tarkoittavat: liian islamilainen), mutta aivan hyvin voisi väittää täysin päinvastaista.
Kaymakcın mielestä Turkin nuori ja kasvava väestö olisi vastavoima EU-maiden ikääntyvälle väestölle ja maan koko, väestömäärä ja globaali merkitys tärkeä voimavara EU:lle.
– Turkin liittyminen Euroopan unioniin voi olla haastavin mahdollinen prosessi, mutta se on myös hyödyllisin ja merkityksellisin. Siksi rakentava vuoropuhelu jäsenyydestä on tässä kriittisessä saumakohdassa tärkeämpää kuin koskaan, Kaymakci sanoo.