Asiaa on selvittänyt The New Yorker -lehdelle nykyisin työskentelevä journalisti Adrian Chen, joka on tutkinut Venäjän trollien toimintaa.
Venäjän trollit ovat sosiaalisessa mediassa toimivia Venäjän näkemyksiä ja Venäjän tavoitteita tukevia salaliittoteorioita levittäviä palkattuja kirjoittajia. Trollit kirjoittavat näkemyksiään ja kommenttejaan uutisten kommenttipalstoilla, keskustelufoorumeilla, Facebookissa, Twitterissä ja blogeissa.
Adrian Chen kirjoitti The New York Timesiin kesäkuussa 2015 laajan artikkelin Venäjän trollien toiminnasta.
Tutkiessaan trollien toimintaa hän teki yllättävän havainnon Venäjän trollien ja tulevien Trumpia tukevien konservatiivitrollien yhteydestä. Trump asettui vasta kesäkuussa 2015 republikaanipuolueen ehdokasehdokkaaksi.
Chen kertoi Venäjän trollien ja Trumpia tukevien konservatiivitrollien yhteydestä podcastissa viime joulukuussa.
– Loin listan Venäjän trolleista, kun tutkin asiaa. Tarkastelen listaa edelleen aina silloin tällöin. Useat niistä tileistä ovat muuttuneet konservatiivisiksi tileiksi, ikään kuin tekokonservatiiveiksi. En tiedä, mitä on meneillään, mutta ne kaikki tviittaavat Donald Trumpista ja muusta, Chen kertoi Longformin Max Linskylle podcastissa.
Chen kertoi epäilevänsä, että kyseessä on jonkinlainen strategia saada Trump valituksi Yhdysvaltain presidentiksi, niin että se heikentäisiä Yhdysvaltojen kansainvälistä asemaa.
Chenin mukaan kyse on Venäjän käymästä informaatiosodasta lännessä. Keskeisenä tarkoituksena on luoda länteen eripuraa liittolaisten kesken, ennen kaikkea Natossa.