”Venäjän vastenmielisin” syyttäjä USA:n pakotelistalle

Yhdysvallat on lisännyt jälleen uusia nimiä pakotelistalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat lisäsi neljä uutta nimeä pakotelistalle niin kutsutun Magnitski-lain nojalla. Joukossa on Venäjän apulaisvaltakunnansyyttäjä Victor Grin, joka on tähän mennessä korkea-arvoisin listalle päätyneistä viranomaisista.

”Victor Grin on varmasti vastenmielisin kaikista Magnitskin tapauksessa mukana olleista viranomaisista ja on hyvin tärkeää, että häneen kohdistetaan seurauksia julkisesti”, Sergei Magnitskille oikeutta hakevan kampanjan edustaja kommentoi Law and Order in Russia -blogin mukaan.

Grinin lisäksi listalle päätyi majuri Andrei Strizhov. Strizhov toimi tutkijana Sergei Magnitskin kuolemaa tutkineessa komiteassa, joka päätyi siihen lopputulokseen, ettei juristin kuolemaan liittynyt rikosta.

Kaksi muuta nyt listalle pantua henkilöä ovat tšetšeeniaktivistin kidnappaukseen ja kidutukseen väitetysti aiemmin tänä vuonna liittyneitä tšetšenialaisia viranomaisia.

Paljasti jättikavalluksen

Sergei Magnitski toimi Hermitage Capital Management -sijoitusyhtiön asianajajana Venäjällä. Magnitski keräsi yhtiön palveluksessa ollessaan tietoja Venäjän valtionyritysten korruptiosta.

Magnitskin paljastamien tietojen mukaan venäläisviranomaiset olivat avustaneet petoksessa, jossa Hermitagen omistamia yrityksiä siirrettiin uusille omistajille, jotka hakivat sittemmin perusteettomasti liki 170 miljoonan euron veronpalautukset Venäjän valtiolta. Rahat tiettävästi kanavoitiin oitis ulos maasta.

Hermitage teki rikosilmoituksen kavalluksista, mutta tutkinnassa syytetyn penkille joutuikin tapauksen paljastanut Magnitski.

Sergei Magnitski kuoli vankilassa marraskuussa 2009 liki vuoden tutkintavankeuden jälkeen. Häntä oli pahoinpidelty eikä hän ollut saanut asianmukaista hoitoa. Magnitski oli valittanut kovaa vatsakipua useita päiviä ennen kuolemaansa.

Yhdysvallat sääti vuonna 2012 niin kutsutun Magnitski-lain, jonka tarkoituksena on rankaista Magnitskin kuolemaan ja muihin ihmisoikeusloukkauksiin Venäjällä syyllistyneitä.

Lain nojalla Yhdysvallat voi asettaa laissa säädetyt kriteerit täyttävän henkilön pakotelistalle, mikä tarkoittaa käytännössä maahantulokieltoa ja kaikkien Yhdysvalloissa olevien varojen takavarikointia. Amerikkalaisyritykset eivät saa myöskään ryhtyä liiketoimiin listalla olevien henkilöiden kanssa.

Tällä hetkellä Magnitski-lain nojalla pakotelistalle on pantu kaikkiaan 34 henkilöä, joista 28 oli tavalla tai toisella mukana Magnitskin tapauksessa.

Asiakirjat kertovat Grinin roolista

Russian-untouchables.com -sivuston mukaan sen keräämät asiakirjat osoittavat, että Victor Grinillä oli rooli sekä Magnitskia vastaan nostettuun oikeusjuttuun että hänen kuolemansa tutkintaan liittyneissä epäselvyyksissä.

Asiakirjat löytyvät täältä.

Sivuston mukaan ne osoittavat muun muassa, ettei Grin reagoinut hänelle esitettyihin kiireellisiin vaatimuksiin puuttua Magnitskin vankilaoloihin vuonna 2009.

Lisäksi Grinin sanotaan antaneen toukokuussa 2011 salaisen päätöksen, jossa todetaan, etteivät Magnitskin kohtelusta vankilassa vastanneet sisäministeriön virkailijat syyllistyneet rikokseen. Sivuston mukaan Magnitskin kuolemaa tutkinut komitea käytti myöhemmin päätöstä omien löydöstensä tukena.

Grin oli myös vastuussa kahdesta Magnitskiin kohdistuneesta rikostutkinnasta, jotka aloitettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Niiden seurauksena Magnitskia syytetään postuumisti miljoonakavalluksesta, jonka hän itse paljasti.

Asiakirjojen kerrotaan myös osoittavan, että Grin sai virallisen tiedonannon jättikavalluksesta Hermitagelta jo joulukuussa 2007. Tutkinnan aloittamisen sijasta Grin välitti Magnitskin keräämiin tietoihin perustuneen valituksen samoille sisäministeriön virkamiehille, jotka Hermitage oli nimennyt osallisiksi kavallukseen, ja juttu peiteltiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)