”Jos olet belgialainen terroristi, miksi tyytyisit likaiseen pommiin, kun vaihtoehtona on ihka aidon ydinpommin varastaminen”, tunnettu ydinaseasiantuntija professori Jeffrey Lewis kirjoittaa Foreign Policyn kolumnissaan otsikolla Belgian epäonnistunut valtio vartioi Amerikan ydinaseita.
Hän viittaa Brysselin terrori-iskujen jälkeisiin tietoihin, joiden mukaan jihadistiterroristit olisivat suunnitelleet myös ydinlaitoksiin iskemistä.
Tällaisen iskun tarkoituksena olisi joko aiheuttaa ydinonnettomuus tai varastaa radioaktiivista materiaalia niin kutsutun likaisen pommin valmistamista varten. Sillä tarkoitetaan tavanomaista pommia, joka levittää räjähtäessään radioaktiivista ainetta ympäristöön.
Jeffrey Lewis muistuttaa, että Yhdysvallat säilyttää yhä eräänlaisena kylmän sodan aikojen jäänteenä 180 B61-tyypin ydinpommia eri tukikohdissa Euroopassa. Niistä osa on varastoitu Belgian Kleine Brogelin ilmatukikohtaan. Se sijaitsee noin tunnin matkan päässä Brysselistä.
”Näiden ydinaseiden turvatoimet ovat surkeita”, Lewis lataa.
Lewis kirjoittaa Yhdysvaltojen puolustusministeriön kiistävän oitis väitteet ontuvista turvatoimista. Totuus on hänen mukaansa kuitenkin aivan toinen. Hän havainnollistaa väitettään esimerkeillä.
Vuonna 2009 Lewis johti Yhdysvaltojen hallituksen ydinasestrategiaa arvioivaa asiantuntijaryhmää. Hän kertoo vierailleensa tuolloin Brysselissä ja tavanneensa useita korkea-arvoisia EU- ja Nato-vaikuttajia sekä Yhdysvaltojen asevoimien upseeristoa.
”Korkeat upseerit tekivät tuolloin yhden asian harvinaisen selväksi. (Ydinaseita varastoivien Euroopan) tukikohtien turvallisuustilanne oli aivan kamala. Erään komentajan mukaan turvatoimien päivittäminen vaaditulle tasolle maksaisi satoja miljoonia dollareita. Toinen taas kertoi, että hänen pahin pelkonsa oli, että aktivistiryhmä pääsisi sisään varastoon, jossa ydinaseita säilytetään ja julkaisisi matkapuhelimellaan otettuja kuvia holveista”, Lewis paljastaa.
”Pommibongarit”
Amerikkalaiskomentajan painajainen kävi toteen jo vuonna 2010. Tuolloin ”pommibongareiksi” itseään nimittämä mielenosoittajaryhmä tunkeutui Kleine Brogelin tukikohtaan. Tempauksesta löytyy yhä video (alla).
Aktivistien tarkoituksena oli Jeffrey Lewisin mukaan oleskella tukikohdan kiitoradalla siihen asti, että heidät pidätettäisiin. Kun ketään ei kuulunut paikalle liki tunnin odottelun jälkeenkään, lähtivät pommibongarit pyörimään suojattujen lentokonehallien liepeille.
Niissä pidetään tukikohdan amerikkalaisvalmisteisia F-16 hävittäjiä. Alueelta on Lewisin mukaan myös pääsy holveihin, joissa ydinaseita säilytetään. Leikki loppui, kun paikalle saapui yksi belgialainen sotilas, joka oli varustautunut lataamattomalla aseella. Mielenosoittajat pidätettiin ja vapautettiin melkein heti. Paniikkia ei Lewisin mukaan syntynyt.
”Muutaman kuukauden päästä aktivistit palasivat tukikohtaan. He lähettivät ystävällisesti minulle viestin asiasta. Tällä kertaa he pääsivät sekä varsinaiselle alueelle että myös sisään yhteen halleista. Turvatoimista ei ollut jälkeäkään”, Jeffrey Lewis kertoo.
”Vartijoita ei koskaan tullut paikalle. Tukikohdan komentaja sai ilmeisesti tietää tunkeilijoista samalla, kun me muutkin. Eli silloin kun aktivistit julkaisivat tempauksestaan videon Youtubessa noin päivä sen jälkeen. Tämä oli kirjaimellisesti se, mistä amerikkalaisupseeri meitä varoitti – matkapuhelimin varustettuja hippejä suojatussa hallissa eikä jälkeäkään vartijoista”, Lewis päivittelee.
Hän muistuttaa, että ydinaseita hamuavan terroristin olisi silti pitänyt joko hankkia jostakin ydinaseholvin turvakoodi tai murtautua sen sisään katuporalla, mikäli hän olisi halunnut päästä aktivisteja pidemmälle. Viimeinen turvatoimi siis piti.
Asiaa voi kuitenkin Jeffrey Lewisin mukaan katsoa myös siltä kantilta, ettei kaikkien turvatoimien pettäminen ollut sarja yksittäistapauksia.
”Tukikohdan turvallisuuskulttuuri oli niin lepsu, että mitä tahansa olisi voinut tapahtua”, hän toteaa.
Lewis maalaa uhkaavan esimerkin. Hänen mukaansa ohi suunsa puhuva työntekijä riittäisi aikaansaamaan tilanteen, jossa aseistautunut ryhmä osaisi osua paikalle, kun pommia siirrettäisiin.
Lewisin mukaan turvatoimet ovat yhä onnettomia. Vaikka Kleine Brogel onkin säästynyt tunkeutujilta viimeiset vuodet, ovat pommibongarit iskeneet hänen mukaansa muihin laitoksiin. Vuonna 2014 toinen aktivistiryhmä tunkeutui puolestaan Volkerin ilmatukikohtaan Hollannissa.
”Haluammeko todella pitää näitä aseita Belgiassa näiden turvallisuustietojen valossa ja vaikka tiedämme, että siellä ja Ranskassa on varsin suuria ja järjestäytyneitä jihadistiverostoja”, Jeffrey Lewis kysyy.